Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tysk-polisrad-mot-nazistanklagade-kolleger/

Världen

Tysk polisräd mot nazistanklagade kolleger

Över 200 poliser genomförde på onsdagen razzior mot kolleger i västra Tyskland som misstänks ha spridit nazistisk propaganda. Tillslagen markerar tredje gången på kort tid som vit makt-sympatier avslöjats inom polisen eller militären.

TT-AFP Text

Tillslagen i delstaten Nordrhein-Westfalen riktade sig mot 34 polisstationer och flera utpekade polisers privatbostäder.

De misstänkta poliserna anklagas för att ha delat nazistiska bilder i grupper på meddelandetjänsten Whatsapp, däribland bilder föreställande hakkors, Adolf Hitler samt illustrationer av flyktingar i gaskamrar.

Sammanlagt 29 poliser har tagits ur tjänst i väntan på utredning.

– Det svärtar bilden av polisen i hela Tyskland och är ett slag i ansiktet på de poliser som trots svåra omständigheter varje dag visar sin stora lojalitet till det fria och demokratiska samhället, kommenterar inrikesdepartementets talesperson Steve Alter.

Razziorna i Nordrhein-Westfalen markerar tredje gången på kort tid som vit makt-anhängare avslöjats ha koppling till polisen och militären.

I juni beslutade försvarsdepartementet att upplösa delar av elitförbandet KSK sedan en utredning pekat på nazistsympatier.

I juli greps en före detta polis och dennes fru misstänkta för att ha skickat hotbrev till politiker och andra personer, undertecknade med signaturen ”NSU 2.0”. Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, var namnet på en nazistisk grupp som utförde minst tio mord under åren 2000–2007.

Ämnen i artikeln

Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt