Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 09:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tyska-finansministern-om-sveriges-hoga-elpriser-latt-att-forsta-kritiken-mot-tyskland/

VÄRLDEN

Tyska finansministern om Sveriges höga elpriser: ”Lätt att förstå kritiken mot Tyskland”

Tysklands finansminister Christian Lindner vill dämpa de stigande el- och gaspriserna genom att att utöka användningen av kolkraft och låta landets sista kärnkraftverk vara i bruk fram till 2024.
Foto: John MacDougall/AFP

BERLIN. Tysklands finansminister, liberalen Christian Lindner, vill dämpa de stigande energipriserna i Europa med tysk kärn- och kolkraft. Det är förståeligt att Tyskland kritiseras för att driva upp energipriserna i Sverige, enligt ministern.

– Vi har ett enormt problem med energiutvinningskapaciteten i Europa, säger han till DN.

Ljuset är dämpat i korridoren på finansdepartementet i Berlin. Vintern närmar sig, och den tyska regeringen kämpar på bred front för att spara energi. När landets finansminister Christian Lindner möter DN och en rad andra utländska medier under onsdagen står de stigande el- och gaspriserna i fokus.

– Jag förväntar mig att vi kommer att se en normalisering av gaspriset 2023, säger han.

Larmrapporterna om hur människor påverkas av de rusande priserna duggar tätt i tyska medier. ”Allt fler riskerar att gå i personlig konkurs” och ”Energipriserna hotar det internationella klimatarbetet” lyder några av de senaste nyhetsrubrikerna.

Pressen på den tyska regeringen är stor, både inom och utanför landets gränser.

”Varför ska Skåne och Mellansverige drabbas av att Tyskland gjort sig beroende av rysk gas?” skrev det svenska Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar på Twitter i somras. Hon är inte ensam om att kritisera Tyskland för att driva upp de svenska elpriserna.

https://twitter.com/dadgostarnooshi/status/1546457556062715904?s=20&t=j11LLzOpM5ptu_v4BlbGWg

När DN frågar den tyska finansministern om hur han ser på den svenska kritiken mot landets energipolitik säger han att han kan förstå den.

– Det är svårt att förklara att vi, i denna krissituation, inte lyckats fatta nödvändiga beslut om kol och kärnkraft, säger Christian Lindner.

Frågan om hur el- och gaspriserna ska dämpas splittrar den tyska regeringen. Lindners liberala FDP vill utöka användningen av landets kolkraftverk, och låta de tre kärnkraftverk som nu är i bruk fortsätta producera el fram till 2024. Det sistnämnda säger Tysklands närings- och klimatminister, Robert Habeck från miljöpartiet De gröna, nej till. Stängningen av kärnkraften, som är planerad till årsskiftet, är en hjärtefråga för partiet, som länge kämpat för att få Tyskland att övergå till förnybara energikällor.

Nu vill FDP få De gröna att ändra sig. Christian Lindner säger att landet befinner sig i en nödsituation, som gör både kol- och kärnkraft nödvändig.

– Ingen vill satsa på det på lång sikt – det vore inte vettigt för vare sig ekonomin eller klimatet. Men i en nödsituation som denna måste vi erkänna att det behövs, säger han i Berlin.

Den tyska regeringen kommer att lämna besked om kärnkraftens framtid ”omgående”, sa Christian Lindner i Berlin.
Foto: John MacDougall/AFP

För att dämpa de stigande energipriserna försöker Tyskland ersätta den ryska gasen. I helgen besöker förbundskansler Olaf Scholz Qatar och Saudiarabien med målet att sluta avtal om import av flytande gas. I Berlin fick Christian Lindner frågan om hur han ser på Saudiarabiens inblandning i det brutala kriget i Jemen, och hur det kommer sig att landet ses som en bättre affärspartner än Ryssland.

– Vi vill i första hand ha affärspartner som delar våra värderingar. Men det finns också stater som inte gör det på ett entydigt sätt, som man ändå måste förhålla sig till. Med den bakgrunden för vi samtal med Saudiarabien, även om man inte får blunda för att det finns många kritiska frågor som måste ställas vid ett möte, sa finansministern.

Läs mer: Lovisa Herold: ”Var Tyskland nära en egen Lehman Brothers-historia?”

Ämnen i artikeln

Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt