Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tyskland-livstid-for-brott-mot-manskligheten/

VÄRLDEN

Tyskland: Livstid för brott mot mänskligheten

Foto: Martin Meissner

En tidigare syrisk officer får livstids fängelse för brott mot mänskligheten, meddelar en domstol i tyska Koblenz.

TT Text

Processen är den första i världen som rör tortyr i Assadregimens regi, och sker med stöd i principen om universell jurisdiktion, som möjliggör åtal för brott som begåtts även i andra länder.

Den 58-årige ex-översten anklagas för att ha haft uppsikt över morden på 58 människor och 4 000 fall av tortyr i det ökända al-Khatibfängelset i Damaskus under 2011 och 2012. Han deserterade 2012 och sökte sedan skydd i Tyskland.

Mannen, som alltså nu kan få tillbringa resten av livet i fängelse, ska ha arbetat för den syriska säkerhetstjänsten i 18 år. De tyska åklagarna gjorde gällande att han övervakat våldtäkter, sexuella övergrepp, elchocker och andra former av brutal misshandel.

Vissa vittnen i målet har dolt sina ansikten av rädsla för att deras släktingar som är kvar i Syrien ska råka illa ut.

– Jag hoppas att vi lyckats ge röst åt alla dem som inte kan göra sin röst hörd, säger den tidigare fången Wassim Mukdad, som vittnat under rättegången.

– Jag vill att rättvisa skipas.

Ämnen i artikeln

Syrien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt