Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 16:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ud-avrader-fran-resor-till-delar-av-peru/

VÄRLDEN

UD avråder från resor till delar av Peru

Protester i Perus huvudstad Lima.
Foto: Ernesto Benavides/AFP

Peru har skakats av våldsamma protester sedan den tidigare presidenten Pedro Castillo avsattes för snart sju veckor sedan. Fler än 50 människor har dödats.

Med anledning av det försämrade säkerhetsläge avråder UD från icke nödvändiga resor till fyra regioner.

UD beslutade på tisdagen att tills vidare avråda från icke nödvändiga resor till regionerna Cusco, Puno, Arequipa och Apurimac. Sedan tidigare uppmanas resenärer i hela Peru att undvika demonstrationer och stora folksamlingar.

I helgen evakuerades hundratals turister från Inkastaden och världsarvet Machu Picchu. Turistmålet hålls nu stängt som en följd av protesterna, det samma gäller tågtrafiken mellan Cusco och Machu Picchu.

I början av december förra året greps den dåvarande presidenten, vänsterpopulisten Pedro Castillo, efter att ha upplöst parlamentet och försökt genomföra en statskupp. Detta inför en omröstning i parlamentet om att ställa presidenten inför riksrätt.

Vicepresidenten Dina Boluarte svors in i hans ställe. Det blev startskottet för de protester som sedan dess skakat Sydamerikas tredje största land. Den senaste veckan har demonstranter drabbat samman med säkerhetsstyrkor och polis bland annat i huvudstaden Lima.

Demonstranterna kräver att presidenten Dina Boluarte avgår omedelbart.

Regeringen ha svarat med att utlyst undantagstillstånd i Lima och tre andra regioner. Undantagstillståndet ger armén rätt att ingripa för att upprätthålla ordningen och upphäver flera konstitutionella rättigheter såsom mötes- och rörelsefriheten.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har uttryckt stark oro för det tilltagande våldet i Peru.

Ämnen i artikeln

Peru
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt