Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 18:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ukraina-kastar-ut-rysk-ortodoxa-kyrkan-patriark-kirill-vadjar-om-hjalp/

VÄRLDEN

Ukraina kastar ut rysk-ortodoxa kyrkan – patriark Kirill vädjar om hjälp

Den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill.
Foto: TASS

Ukraina beordrar det ryskledda Moskvapatriarkatet att lämna världsarvet Petjerskaklostret i Kiev. Nu vädjar den Putinlojala patriarken Kirill till andra kyrkoledare att ingripa.

När Ukraina blev en del av Sovjetunionen förbjöds landets självständiga ortodoxa kyrka. Den enda som accepterades av kommunistpartiet var det ryska Moskvapatriarkatet.

I december sade president Volodymyr Zelenskyj att religiösa organisationer med Rysslandskopplingar kommer att förbjudas och under vintern har säkerhetstjänsten flera gånger slagit till mot kyrkor i jakt på vapen och rysk underrättelsepersonal.

Patriark Kirill tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Oleg Varov/AP

På fredagen krävde Ukraina att Moskvapatriarkatet lämnar det omkring 1 000 år gamla Petjerskaklostret senast den 29 mars. Det har fått den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill att reagera.

Han menar att Ukraina kränker de troendes rättigheter och uppmanar andra kristna kyrkoledare att ingripa, rapporterar Reuters. På lördagen bad han bland annat påve Franciskus och ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby att stoppa vad Moskvapatriarkatet menar är en ”politisk häxjakt”.

Kirills nära band till Rysslands president Vladimir Putin är välkända och han har vid flera tillfällen försvarat invasionen av Ukraina. I höstas tackade han ryska soldater vid fronten och lovade att de som offrat sig för Ryssland kommer att få syndernas förlåtelse.

Läs mer:

Expert: ”Putin använder ortodoxa kyrkan som Trump använde evangelikala kristna”

Ryska kyrkan betraktas som en femtekolonnare i Ukraina