Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 21:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ukrainare-atervander-for-att-de-tror-pa-seger/

VÄRLDEN

”Ukrainare återvänder för att de tror på seger”

Ukrainas talman Ruslan Stefantjuk talade på tisdagen i riksdagen i Stockholm.
Foto: Pontus Lundahl/TT

En stor del av de miljoner ukrainare som flydde landet när Ryssland gick till anfall har återvänt, trots pågående krig. Enligt Ruslan Stefantjuk, talman i Ukrainas parlament, beror det på att de tror på seger.

– De ser sin framtid i Ukraina och vill komma hem och bygga upp sitt land, säger han.

För den svenska allmänheten är han närmast okänd. Men ordföranden i Radan, det ukrainska parlamentet, är nummer två i Ukrainas maktpyramid efter president Volodymyr Zelenskyj. Därför är det följdriktigt att Ruslan Stefantjuk under sitt besök i Sverige inte bara möter riksdagens talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson utan även Sveriges kung Carl XVI Gustaf.

– Jag får tillfälle att uttrycka min tacksamhet för all militär, humanitär och finansiell hjälp vi hittills har fått från Sverige. Men också att uppdatera den svenska sidan om läget i Ukraina, säger han till DN.

Men Ukraina vill ha mer, för att kunna nå framgång i försvarskriget mot Ryssland. Det är skälet till president Zelenskyjs och andra ukrainska företrädares intensiva resande på senare tid.

– Det ligger i allas intresse att hjälpa Ukraina, säger Ruslan Stefantjuk, talman i det ukrainska parlamentet. Han ber den svenska regeringen om stridsflygplan av typ Gripen.
Foto: Eva Tedesjö

Stefantjuk nämner några saker som han vill diskutera med den svenska sidan:

– Fråga nummer ett är naturligtvis militär hjälp. Det är extremt viktigt för Ukraina att leveranserna av olika vapen fortsätter, i linje med vad som överenskoms under det ukrainsk-nordiska toppmötet i Helsingfors den 3 maj. Den andra frågan är att vi ber om att gå till en ny nivå på: att Sverige blir en del av ”stridsflygskoalitionen”, genom att ni förser Ukraina med Gripen (det svenska stridsflygplanet, DN anm.).

Tidigare har den svenska regeringen sagt nej till att ge Gripen, därför att Sverige har ett stort behov av de egna flygplanen. Har du fått andra signaler nu?

– Vi lever i en tid då allting förändras. Vi har kommit en lång väg från att Ukraina inledningsvis fick ett kategoriskt nej till alla vapen, till dagens läge, där vi diskuterar vilka datum som vi ska få amerikanska F-16. Och nu har Danmark gått med på att träna våra piloter på F-16-plan. Det är ett gott exempel på att det ligger i alla länders intresse att göra sitt yttersta att hjälpa Ukraina, snarare än att oroa sig för att de måste behålla det de har för att själva kunna slå tillbaka ett angrepp.

Försvarsminister Pål Jonson upprepade på tisdagen att svenska Jas Gripenplan inte är aktuella med motiveringen att ”de vi har, de har vi behov av för att skydda Sverige”.

Ukrainas talman Ruslan Stefantjuk träffade den svenska talmannen Andreas Norlén, och även kung Carl XIV Gustaf.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Stefantjuk säger sig ändå hoppas på ”en rationell reaktion” på Ukrainas förnyade förfrågan om Gripen.

Vilka säkerhetsgarantier kan Ukraina diskutera med Sverige, som ännu inte är medlem i Nato?

– Vi närmar oss den frågan i dess helhet, det vill säga att vi strävar efter att gå med i Nato, men vi söker också säkerhetsgarantier från enskilda länder. Garantierna och vapnen är inte bara för Ukrainas skull. Hela den civiliserade världen behöver dem. Vi måste stoppa angriparen på Ukrainas territorium, så att aggressionen inte expanderar vidare.

Ukrainas talman betonar att han önskar Sverige all framgång i landets ansökan till Nato.

– Jag hoppas att Sverige blir medlem mycket snart. Sverige uppfyller alla krav på ett medlemskap. Det gör även Ukrainas väpnade styrkor, som de facto ingår i Nato, slåss med Natos utrustning och enligt Natos standarder. Och vi skyddar Natos östra flank från Rysslands angrepp. Därför hoppas jag att Sverige och Ukraina tillsammans kommer att bli medlemmar i Nato.

Ukraina kanske till och med kommer med i alliansen före Sverige?

– Det kommenterar jag inte, säger Stefantjuk med ett skratt.

När kan förhandlingarna om Ukrainas EU-medlemskap komma igång?

– Vi hoppas på att Ukraina innan det svenska EU-ordförandeskapet är över i sommar får en positiv bedömning av att vi har uppfyllt alla rekommendationer inför förhandlingarna. Och därefter kan Spanien, som tar över ordförandeskapet det andra halvåret, inleda förhandlingarna om vårt EU-medlemskap.

En problematisk fråga inför förhandlingarna med EU är den omtalade korruptionen i Ukraina. Under våren har flera mutmisstänkta befattningshavare i Ukraina arresterats. Och i förra veckan greps Högsta domstolens ordförande Vsevolod Knjazev på bar gärning när han tog emot 3 miljoner dollar från ett stort gruvbolag, som i gengäld skulle få gynnsamma utslag i HD.

Dessa ingripanden är enligt Stefantjuk ett bevis på att den ukrainska ledningen tar kampen mot korruptionen på stort allvar.

– En stat med nolltolerans för korruption ska visa upp den offentligt och straffa de skyldiga. Under 32 år av ukrainsk självständighet föreställde sig ingen att landets högste juridiska befattningshavare kunde gripas för tagande av muta. Förtroendet från våra partners är det mest värdefulla som vi har. Vi får inte tillåta att korruptionen undergräver detta förtroende, eftersom det äventyrar vår seger i kriget.

– Vi siktar på seger, men tidpunkten är helt beroende av vad våra partners kan ge oss i form av vapen, säger Ruslan Stefantjuk, talman i Ukrainas parlament.
Foto: Eva Tedesjö

Hur kommer nästa skede i kriget att se ut?

– Om vi skulle prata med alla om nästa fas så kommer vi aldrig dit. Nästa steg är seger i kriget, som inte bara beror på våra modiga soldater som offrar sina liv. Den är också beroende av våra partners vapenleveranser, som är livsviktiga för att vi ska kunna vinna. Varje dag av krig kostar oss det högsta priset, våra bästa söners och döttrars liv. Så tidpunkten för vår seger är helt beroende av vad våra partners kan ge oss i form av vapen.

Just nu ser vi stärkt enighet om stödet till Ukraina, i varje fall i västvärlden. Hur är moralen hos den ukrainska allmänheten, som direkt drabbas av krigets fasor?

– Ett svar är att miljoner ukrainare som bröt upp i krigets början har återvänt hem. Det säger att de tror på vår seger, har en mycket hög moral och har tilltro till vår armés förmåga. De ser sin framtid i Ukraina och vill bygga upp sitt land. Och de ”röstar” för sin seger på ett mycket bestämt sätt: genom att köpa en biljett till tåget Warszawa–Kiev.