Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ultranationalister-jagade-ivag-eu-diplomat-i-jerusalem/

Världen

Ultranationalister jagade iväg EU-diplomat i Jerusalem

Sven Kuhn von Burgsdorf.
Sven Kuhn von Burgsdorf. Foto: Maya Alleruzzo/AP

EU:s ambassadör hos palestinierna, Sven Kühn von Burgsdorff, jagades på måndagen bort av israeliska ultranationalister då han besökte en omstridd kulle söder om Jerusalem. Regeringen vill börja bygga 1.257 lägenheter på platsen, som ligger på ockuperat område, innan Donald Trump lämnar Vita huset i januari.

På söndagen öppnades budgivning för byggföretag som vill vara med och bygga på Givat Hamatos, en kulle strax söder om den palestinska byn Beit Safafa. EU:s utrikeschef Josep Borell utfärdade omedelbart en skarp protest mot planerna, som skulle försvåra bildandet av en sammanhängande palestinsk stat efter en fredsuppgörelse.

von Burgsdorff, i spetsen för en delegation, besökte platsen på måndagsmorgonen. Men där väntade honom varma bandage från Jerusalems vice borgmästare, extremnationalisten Arye King, och tiotals medlemmar av kamporganisationen Im Tirzu.

EU:s utsända häcklades med tillmälen som ”antisemit”, ”hycklare” och ”terroristkompis”, och fann det klokast att slå till reträtt. En talesperson för Im Tirzu sade:

– Här skall inte komma några utomstående och bestämma var vi får bygga i vårt eget land.

I ett samtal med journalister strax efteråt sade den tyske diplomaten:

– Vi kom för att protestera mot detta försök till de facto-annektering. Det som behövs nu är att skapa förtroende mellan parterna.

Tidigare amerikanska administrationer har gjort klart att de inte accepterar bosättning på platsen, medan Trump tvärtom gjort klart att han erkänner Israels rätt att kolonisera ockuperad palestinsk mark. 2010, under dåvarande vicepresidenten Joe Bidens Jerusalem-besök, gav Israel klartecken för 1.600 lägenheter på ockuperat område. Biden tog detta som en personlig skymf och incidenten bidrog till den misstro som präglade relationerna länderna emellan under Barack Obama.

Både palestinier och bosättare väntar med spänning på hur Joe Biden skall staka ut sin politik i regionen efter de gångna fyra årens häftiga förändringar. Under sin tid vid makten har varken Trump eller hans Mellanösternansvariga yttrat ett kritiskt ord om vare sig ockupationen av palestinierna eller bosättningen på ockuperat område.

Ämnen i artikeln

Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt