Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ungerns-orban-forsoker-ena-europas-populister-i-ny-hogerallians/

Världen

Ungerns Orbán försöker ena Europas populister i ny högerallians

Premiärministrarna Viktor Orbán och Mateusz Morawiecki under ett möte i höstas. På torsdagen får de sällskap av italienske ledaren för högerpartiet Lega, Matteo Salvini.
Premiärministrarna Viktor Orbán och Mateusz Morawiecki under ett möte i höstas. På torsdagen får de sällskap av italienske ledaren för högerpartiet Lega, Matteo Salvini. Foto: Czarek Sokolowski/AP

De har misslyckats tidigare, men nu gör Europas tyngsta populister ännu ett försök att skapa en högerallians. På torsdagen tar Ungerns Viktor Orbán emot den italienske Legaledaren Matteo Salvini och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i Budapest.

Konjunkturen för europeiska nationalistpartier på högerkanten har gått upp och ner de senaste åren.

Flyktingkrisen 2015 gynnade dem, men EU-valet 2019 blev en besvikelse och visade tydligt hur splittrade dessa partier är – med motståndet mot invandring som i stort sett den enda gemensamma nämnaren.

Under pandemin har många av de högerpopulistiska partierna hamnat i medieskugga, eftersom så få av dem sitter i regeringsställning. Med två viktiga undantag: Fidesz i Ungern och Lag och rättvisa, PIS, i Polen.

Nu har Fideszledaren och premiärministern Viktor Orbán bjudit in sin polske kollega Mateusz Morawiecki till ett möte, tillsammans med ett annat av högerpopulismens affischnamn: Matteo Salvini, den färgstarke ledaren för italienska Lega.

Dagordningen är ambitiös. Orbán har sagt att avsikten är att bilda en allians.

– Polen, Italien och Ungern kommer att försöka organisera om den europeiska högern, sa han tidigare i mars.

Den ungerske ledaren har tidigare skickat ut trevare även åt andra håll, bland annat i ett brev till Giorgia Meloni, ledare för postfascistiska Italiens bröder där han efterlyste mer samarbete mellan ”pålitliga stridskamrater”.

De tre mötesdeltagarnas partier är just nu splittrade på EU-nivå, där PIS är medlem i högerkonservativa EU-partiet ECR medan Lega delar partitillhörighet med Marine Le Pens Nationell samling i nationalistgruppen ID.

Fidesz å sin sida lämnade nyligen det stora konservativa EPP – där svenska M och KD ingår – efter flera år av konflikter kring ungrarnas nedmontering av demokratiska institutioner.

Kan de tre populistledarna enas den här gången?

Det förutsätter att de kan bortse från frågor där de har olika åsikter. Särskilt relationen till Ryssland, där Salvini intar en Moskvavänlig hållning medan PIS är starkt negativt till stormakten i öst.

Läs mer:

Pia Gripenberg: ”Med Fidesz ledamöter stärks SD:s grupp i EU-parlamentet”

Krisen efter pandemin kan ge högerpopulisterna en andra chans

Ämnen i artikeln

Populism
Polen
Ungern
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt