Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 12:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ungerns-ratificering-kan-skjutas-pa-framtiden/

VÄRLDEN

Ungerns godkännande av Natoansökan kan skjutas på framtiden

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Foto: Bertrand Guay/AP

Först nästa år väntas Ungern godkänna Sverige och Finlands Natoansökan, ska premiärminister Viktor Orbán ha sagt till sin polska motsvarighet.

Enligt Polens premiärminister har Orbán meddelat honom om att Ungerns parlament kommer att ratificera ansökningarna om en dryg månad.

Regeringen i Ungern har tidigare sagt att det ska ske i mitten av december i år, men nu tycks beslutet alltså skjutas på framtiden.

– Jag bad premiärminister Orbán att ratificera inträdet av Finland och Sverige i Nato så snart som möjligt, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki efter ett möte med Visegrádgruppen (Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern) på torsdagen, enligt Reuters.

– Jag fick ett löfte om att när parlamentet sammanträder för första gången under det nya året, så om lite mer än en månad, kommer ratifikationen äga rum, sade han.

Ungern och Turkiet är de enda medlemsländer som inte godkänt Sverige och Finlands ansökningar om Natomedlemskap. Ungern har tidigare gjort det klart att man inte har några invändningar mot inträdet. Sverige och Finland ”kan lita på oss”, har Viktor Orbáns stabschef, Gergely Gulyás, sagt så sent som i november.

Turkiets regering har å sin sida ställt flera krav för att lämna vidare Sveriges ansökan till parlamentet, bland annat att Sverige ska utlämna ett antal personer som Turkiet anser är ”terrorister”.

Turkiet har också ställt krav på att det inte ska finnas några vapenembargon mellan Sverige, Turkiet och Finland. I september öppnade Sverige, för första gången på tre år, för export av krigsmateriel till Turkiet.

Samtliga 30 medlemsländer måste ratificera ansökningarna för att Sverige och Finland ska kunna bli fullvärdiga medlemmar.

Läs mer:

Bara Turkiet och Ungern kvar att godkänna Sveriges Natomedlemskap

Ämnen i artikeln

Ungern
Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt