Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-28 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/uppgifter-om-turkiskt-luftangrepp-mot-al-hol/

VÄRLDEN

Uppgifter om turkiskt luftangrepp mot al-Hol

Turkiet uppges ha riktat luftangrepp mot al-Hol-lägret i nordöstra Syrien, enligt en talesperson för det kurdiska självstyret för AFP.

Fem explosioner ska ha skett inne i lägret, där tusentals IS-anhängare hålls fångna, enligt företrädare för det kurdiska självstyret. Det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger att anfallet var riktat mot de kurdiska styrkor som vaktar lägret.

Det ökända al-Hol var från början ett flyktingläger men har med åren också blivit ett slags interneringsläger för personer som misstänks för att ha stridit eller arbetat för IS, eller som på andra sätt har kopplingar till terrorgruppen. Av de som bor där är tiotusentals utländska medborgare, däribland svenskar. En majoritet av de boende i al-Hol är kvinnor och barn.

Det kurdiska självstyret varnar för att IS-anhängare kan ta sig ut ur lägret efter anfallet.

Turkiet har bekräftat luftangrepp i Syrien under onsdagen men uppger att de riktades mot baser som upprättats i området av den kurdiska terrorstämplade organisationen PKK och mot styrkor från kurdiska YPG.

Turkiet har inlett en offensiv mot irakiska Kurdistan och självstyret i Syrien, efter en misstänkt terrorattack i Istanbul i mitten av november.

Ämnen i artikeln

Syrien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt