Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/uppgifter-restriktionerna-kvar-langre-i-england/

VÄRLDEN

Uppgifter: Restriktionerna kvar längre i England

Uteserveringarna tillåts vara öppna i Storbritannien.
Uteserveringarna tillåts vara öppna i Storbritannien. Foto: Grant Falvey/LNP/Shutterstock

I Storbritannien registrerades 8.125 nya fall av covid-19 på fredagen. Det är den högsta siffran sedan februari och läkare anser att den nya deltavariantens framfart är mycket oroande. På fredagskvällen uppger flera brittiska medier att öppnandet av samhället kommer att skjutas upp åtminstone några veckor.

Deltavarianten, som först blev känd som den indiska virusvarianten, har på kort tid blivit helt dominerande i Storbritannien. Den svarar för mer än 90 procent av alla virusfall, i England pekar en studie på att det handlar om så mycket som 96 procent, rapporterar BBC.

Statistik från organisationen Public Health England visar att av de drygt 30.000 personer som smittats av deltavarianten är nästan två tredjedelar ovaccinerade. Av det totala antalet infekterade hade 6 procent fått två doser av ett vaccin mot covid-19.

Public Health England, PHE, uppger att deltavarianten är 60 procent mera smittsam inom hushållen än alfavarianten, som i sin tur var mera smittsam än tidigare virusvarianter. Enligt PHE är risken för allvarlig sjukdom som kräver sjukhusvård större för den som smittats av delta.

Tidningen The Sun uppger på fredagskvällen att slopandet av de sista restriktionerna kommer att skjutas upp i två veckor – från den 21 juni till den 5 juli. The Times  skriver att det förs diskussioner om att flytta fram återöppnandet en månad.

Medicinska experter och läkarorganisationer som The Guardian, BBC och Sky News har pratat med kräver samstämmigt att de sista restriktionerna ska vara kvar längre än den 21 juni.

- Det bästa skyddet (från vacciner) uppnås ungefär två veckor efter den andra dosen, detta gäller särskilt deltavarianten. En tillräckligt stor del av befolkningen kommer inte att ha ett tillräckligt skydd den 21 juni, säger Chaand Nagpaul, ordförande i British Medical Association, till The Guardian.

Jim McManus, andreman i organisationen i Association of Directors of Public Health, säger till BBC att om regeringen investerar lite mer tid i att låta fler bli vaccinerade kommer det att förhindra bakslag när det gäller smittspridningen.

- Det är verkligen viktigt att slutföra vaccinationsprogrammet, säger han.

55 procent av den vuxna befolkningen i Storbritannien är fullvaccinerad. Två tredjedelar har fått minst en dos.

Regeringen kommer att lämna besked om tidsplanen på måndag.

– Alla kan tydligt se att fallen ökar och att sjukhusinläggningarna på vissa håll ökar, sa premiärminister Boris Johnson tidigare i veckan.

Enligt Boris Johnson finns det argument både för och emot att öppna enligt plan, och att regeringen nu kommer att värdera alla tillgängliga data och därefter fatta ett beslut.

Även i Sverige växer oron för delta-varianten.

– Den har visat sig vara annorlunda från andra varianter och har möjligen kapaciteten att ta över, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I Sverige finns drygt 70 bekräftade fall av delta. Med anledning utvecklingen har Folkhälsomyndigheten anpassat smittskyddsåtgärderna, bland annat utökas typningen av positiva prover. I Värmland och Blekinge, där de flest fall har upptäckts,  har man satt in extra åtgärder i smittspårningen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt