Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/uppgifter-ryssland-rekryterar-kvinnor-fran-fangelser/

VÄRLDEN

Uppgifter: Ryssland rekryterar kvinnor från fängelser

Kvinnor i ett fängelse i Sarapul i centrala Ryssland 2012. Personerna på bilden är inte direkt kopplade till innehållet i artikeln.
Foto: Yuri Tutov/AP

Ryssland sägs ha nu ha börjat rekryterat kvinnor från fängelser till kriget i Ukraina. Wagnergruppen försöker i sin tur hitta nya soldater genom idrottsanläggningar, gymnasieskolor – och porrsajten Pornhub.

– Det kanske är ensamma män som vill förverkliga sig själva på slagfältet, säger krigsvetaren Markus Göransson.

I februari uppgav befattningshavare inom ukrainska militären att Ryssland hade rekryterat 50 kvinnor från en straffkoloni i den ryskockuperade staden Snizhne i regionen Donetsk. Kvinnorna ska ha skickats till Ryssland för utbildning innan de sattes in i Ukraina, skriver Moscow Times.

I veckan kom fler rapporter om att ryska militären har rekryterat fängslade kvinnor till kriget.

”Förra veckan siktades ett tåg med sovvagnar för transport av fångar på väg mot Donetskregionen. En av vagnarna hade kvinnliga straffångar”, skrev Ukrainas försvarsministerium på Telegram i måndags.

Uppgifterna stöds av den ryska människorättsorganisationen ”Ryssland bakom galler”. Organisationens ledare Olga Romanova hävdar att militären sannolikt har använt sig av kvinnliga fångar sedan slutet av förra året. Hittills ska uppemot 100 kvinnor ha satts in i Ukraina, men det är oklart om rekryteringen har varit frivillig eller om de har tvingats till tjänstgöring.

– De hämtades från straffkolonier i södra Ryssland. Jag vet inte exakt vilka, men de arbetade i Kushtjevka, säger Olga Romanova till den ryska oberoende nyhetssajten Istories.

Kushtjevka ligger i regionen Krasnodar i sydvästra Ryssland.

Rekryter vid ett rekryteringskontor i ryska Volgograd i september förra året. Personerna är inte direkt kopplade till innehållet i artikeln.
Foto: AP

Den ryska privatarmén Wagnergruppen, som strider på Rysslands sida i Ukraina, har tidigare rekryterat en stor andel av sina soldater från just fängelser – men då har det varit fråga om män. Wagnergruppen har nu meddelat att de ska sluta plocka rekryter från fängelser.

Enligt brittiska försvarsministeriet är det sannolikt ägaren Jevgenij Prigozjins tvist med ryska försvarsministeriet som gör att han i stället vänder blicken utanför murarna.

”Prigozjin riktar sannolikt rekryteringsinsatserna mot fria ryska medborgare”, skrev brittiska försvarsministeriet på Twitter i måndags.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1635161301247840256?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1635161301247840256%7Ctwgr%5E94f2b970f604ece6d9642c074a4e615a9a7b9992%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.dn.bonnier.news%2Fedit%2F6jheehwHRsTv7Qk1BaU2h9

Sedan i början av mars har Wagnergruppen haft rekryteringsteam vid idrottsanläggningar på minst 40 platser runt om i Ryssland. Maskerade rekryterare har också hållit karriärsamtal på gymnasieskolor i Moskva och delat ut frågeformulär med rubriken ”Ansökan från en ung krigare”. Syftet har varit att samla in kontaktuppgifter från intresserade elever, skriver brittiska försvarsministeriet.

Häromdagen rapporterade Newsweek att porrsajten Pornhub hade plockat bort rekryteringsannonser från Wagnergruppen.

”Vi rekryterar kämpar från alla regioner i Ryssland”, stod det i annonsen tillsammans med ett telefonnummer dit intresserade kunde ringa enligt Moscow Times.

Enligt Markus Göransson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, är det inte osannolikt att ryska militären har rekryterat kvinnliga fångar med tanke på att det har skett tidigare i Sovjetunionen och Ryssland. Under andra världskriget sattes ett stort antal kvinnor in vid fronten eftersom det rådde brist på män, men i det här fallet verkar det inte vara orsaken.

– Kvinnorna är försvinnande få jämfört med de hundratusentals män som har rekryterats till kriget.

Bild 1 av 2
Foto: AP
Bild 2 av 2
Foto: AP

Det är också oklart vilken befattning de kvinnliga rekryterna i så fall har, om de deltar i striderna eller har en stödjande funktion som exempelvis kockar.

När det gäller Wagnergruppen så tror Markus Göransson att den försöker bredda sin rekryteringsbas, eftersom privatarmén numera har svårt att värva fångar. Det är inte förvånande att gruppen vänder sig till idrottsanläggningar med tanke på att exempelvis kampsportklubbar ofta har starka kopplingar till våldsbejakande ultranationalistiska grupper.

– Då vänder man sig också till en population av – ofta – yngre män i god fysisk form.

Rekryteringsannonserna på Pornhub för tankarna till hur terrorgruppen IS tidigare rekryterat via nätet, genom att pumpa ut videofilmer som liknar krigsspel, menar han.

– Där tilltalar man en generation män som använder spelen och kanske när drömmar av att göra något liknande själva. Om man vänder sig till konsumenter av pornografi kan det vara ensamma män som vill förverkliga sig själva på slagfältet.

Värvningsförsöken på gymnasieskolorna i Moskva är desto mer anmärkningsvärda, menar han.

– Det handlar om mycket unga, militärt helt oerfarna personer. I Ryssland gör man inte värnplikt förrän man har gått ut gymnasiet.

Läs mer:

Militärexperter: Vapnen som stoppade ryska segerplanen

Sista vägen ut ur Bachmut – ryssarna drar åt snaran