Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 06:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/uppgifter-ungern-stoppar-eus-sanktionspaket-mot-rysk-olja/

VÄRLDEN

Uppgifter: Ungern stoppar EU:s sanktionspaket mot rysk olja

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: Riccardo Pareggiani/TT

Ungern stoppade på söndagen åter de övriga 26 EU-ländernas förslag om att stoppa all rysk oljeimport till EU. Det uppger källor till Bloomberg.

Senare på kvällen meddelade Bulgarien att man också kommer att rösta nej om landet inte får undantag från sanktionerna.

Ungern har ställt sig utanför mycket av det EU beslutat när det gäller Ukraina. Bland annat fortsätter landet att blockera EU:s senaste sanktionspaket mot Ryssland och söndagens diskussioner i Bryssel slutade utan någon överenskommelse, skriver Bloomberg.

Förhandlingarna mellan de 27 EU-länderna kommer att fortsätta under måndagen och tisdagen.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare gått ut med att kommissionen kommer att föreslå ett förbud mot all import av rysk olja med start om sex månader och raffinerade oljeprodukter till slutet av året. Då slog Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó fast att Ungern endast kan gå med på ett sådant förslag om råoljeleveranserna undantas från sanktionerna.

Ungern är starkt beroende av rysk energi och motsätter sig alla sanktioner som skulle kunna påverka importen av gas och olja till EU.

Ungern har heller inte skickat några vapen eller ammunition till Ukraina och inte heller tillåtit några vapentransporter att passera genom landet, något som Ungern har fått stark kritik för av Polen och Tjeckien.

– ​​Denna politik kommer bli mycket kostsam för Ungern, mycket kostsam, sa den polske presidenten Andrzej Duda i en intervju med nyhetskanalen TVN24 i slutet av mars.

Senare på söndagen meddelade Bulgariens vice premiärminister Assen Vassilev att landet inte kommer att ge sitt stöd till ett sanktionspaket som innehåller stopp för rysk olja om Bulgarien inte får ett undantag. Också Slovakien och Tjeckien har tidigare sagt att man också kräver undantag för att kunna ge sitt stöd.

På söndagen intervjuade den ungerska tidningen Népszava den ukrainske försvarsexperten Oleksiy Melnik vid Razumkov Center i Kiev som då var mycket kritisk till Ungerns hållning i kriget:

– Jag tror att Ungern hade kommit ur detta på ett betydligt bättre sätt om premiärminister Orbán hade intagit en mer positiv position redan i början av kriget. När det gäller Ukraina tror jag kanske inte att de vapenlager som finns i Ungern hade gjort någon större skillnad men ett par dussin stridsvagnar gör en del i den situation vi befinner oss i. Ungerns vägran att tillåta vapenhjälp kommer att skada landet i slutändan liksom det kommer att skada dess relationer till allierade och grannar som tar den risken, säger Melnik i intervjun.

Vid en presskonferens på söndagen inifrån det till stora delar sönderbombade stålverket i Mariupol sa underrättelseofficeren Illya Samoilenko att världen måste sluta importera rysk gas och olja:

– Att köpa rysk gas betyder att man dödar ukrainska medborgare. Och att bygga ett välstånd på rysk gas har ett pris, just nu 15 000 ukrainares liv, sa han.

söndagen beslutade G7-länderna att stoppa eller fasa ut rysk olja.

Ämnen i artikeln

Ungern
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt