Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/usa-skickar-stridsvagnar-till-ukraina/

VÄRLDEN

USA skickar stridsvagnar till Ukraina

USA skickar stridsvagnar till Ukraina, meddelar landets president Joe Biden på en pressträff.
Foto: Susan Walsh/TT

USA kommer att skicka 31 stridsvagnar av typen M1 Abrams till Ukraina, meddelar president Joe Biden på en pressträff.

Även Norge rättar sig i ledet och kommer att leverera stridsvagnar.

Modellen M1 Abrams är USA:s främsta stridsvagn och den har under åren använts i flera olika konfliktområden. Beskedet om att USA skickar M1 Abrams till Ukraina är efterlängtat i Kiev, som länge haft avancerade stridsvagnar högt upp på önskelistan.

USA väntas även skicka den utrustning som krävs för att underhålla stridsvagnarna, samt träna ukrainska soldater i att använda dem, meddelar president Joe Biden.

Tidigare på onsdagen meddelade Tyskland att man skickar 14 stridsvagnar av modellen Leopard 2 till Ukraina. Beskedet kom efter hård press på Tysklands förbundskansler Olaf Sholz som tidigare sagt nej till leveransen.

Även Norge skickar stridsvagnar till Ukraina, meddelar landets försvarsminister Bjørn Arild Gram.

– Stridsvagnar har blivit väldigt eftertraktade. Norge och regeringen stödjer donationen till Ukraina. Norge måste vara med, säger han, enligt NRK.

Han vill inte kommentera antalet.

– Det måste stödjas av utbildning av ukrainska soldater och finansiering. Sammanfattningsvis måste vi stödja Ukraina så gott som möjligt i en försvarsstrid, säger Bjørn Arild Gram.

Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram meddelar att landet avser att skicka stridsvagnar till Ukraina.
Foto: Geir Olsen/NTB

Tisdagen markerade den 11:e månaden av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Hårda strider pågår fortfarande i östra delarna av landet och USA:s president Joe Biden säger att behovet av stöd är fortsatt stort.

Tillsammans har västländerna skickat tusentals stridsfordon och miljoner skott, samt en rad avancerade artillerisystem och luftvärnssystem, enligt Biden. Sverige bidrar bland annat med artillerisystemet Archer, något som meddelades i förra veckan. Försvarsminister Pål Jonson har sagt att Sverige kan komma att skicka stridsvagnar till Ukraina. Något sådant beslut finns inte i dag, men regeringen utesluter det inte i ett senare skede, har han sagt till SvD.

USA är den enskilt största bidragsgivaren till Ukraina under invasionen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt