Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-13 20:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/usa-spridning-av-apkoppor-halsonodlage/

VÄRLDEN

USA: Spridning av apkoppor hälsonödläge

USA utlyser hälsonödläge på grund av spridningen av apkoppor i landet. Det gör det möjligt att få loss medel, personal och hjälp till datainsamling för att bekämpa viruset.

TT Text

– Vi är redo att ta vårt gensvar till nästa nivå i kampen mot viruset, och vi uppmanar varje amerikan att ta apkoppor på allvar och hjälpa oss bekämpa viruset, säger hälsominister Xavier Becerra.

Över 6 600 människor i USA har hittills smittats av viruset. De flesta av dem är män som har sex med män, men myndigheterna betonar att vem som helst kan bli smittad.

Utlysandet av nationellt hälsonödläge signalerar att USA:s regering tar allvarligt på viruset, och utgör en global varningsklocka, enligt Lawrence Gostin, expert på offentlig hälsa vid Georgetown-universitet.

Ämnen i artikeln

Apkoppor
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt