Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-29 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/usas-regering-kraver-att-domare-stoppar-texas-abortlag/

VÄRLDEN

USA:s regering kräver att domare stoppar Texas abortlag

Bild 1 av 2
Foto: Nicholas Kamm/AFP
Bild 2 av 2 Protester mot abortförbudet utanför Texas delstatskongress.
Foto: Jordan Vonderhaar/AFP

Sent på tisdagen lämnade det amerikanska justitiedepartementet in en begäran till en federal domare om att tillfälligt upphäva den mycket restriktiva abortlag som gäller i Texas sedan den första september, och som förbjuder alla aborter efter den sjätte veckan.

Abortlagen inskränker kvinnors grundlagsskyddade rättigheter, anser Biden-regeringen.

Med den nya åtgärden, som följer på en stämning mot delstaten Texas som justitiedepartementet inkom med i förra veckan, försöker Biden-regeringen att tillfälligt upphäva abortlagen till dess att den prövats på nytt i domstol – trots att USA:s högsta domstol nyligen släppte igenom den.

Departementet hävdar att abortförbudet efter sex veckor i praktiken bryter mot kvinnors grundlagsskyddade rätt till abort av ”icke livskraftiga foster”, eftersom många kvinnor inte ens vet om att de är gravida så tidigt i graviditeten, och det är långt innan ett foster är livskraftigt, skriver Washington Post.

Man hävdar också att lagen konstruerats på ett försåtligt sätt, som gör att den inte går att överklaga i domstol. ”Det här försöket att skydda en klart grundlagsvidrig lag från granskning kan inte få stå sig”, står det i inlagan.

Ett antal delstater har tidigare försökt införa så kallade ”hjärtslagslagar” med abortförbud efter den sjätte veckan – den tidpunkt när man kan börja se hjärtaktivitet hos foster i ultraljudsundersökningar – men stoppats efter att de ansetts bryta mot den federala abortlagen.

Texas abotlag är dock utformad på ett sätt som gör att vanliga medborgare privat kan stämma den som hjälper en kvinna att genomföra en abort efter den sjätte veckan. Det blir en civilrättslig process, och den som vinner får också 10 000 dollar i skadestånd.

Sjukvårdspersonal som utför aborten, rådgivare, den som betalar för en abort eller den som kör kvinnan till abortkliniken kan alla dras inför rätta, något som anses effektivt sätta stopp för aborterna.

Ämnen i artikeln

Texas
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt