Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 01:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/utbrottet-tar-ny-fart-pa-la-palma-fler-byar-evakueras/

VÄRLDEN

Utbrottet tar ny fart på La Palma – fler byar evakueras

Bild 1 av 2 Invånare ser hur lavan fortsätter att flöda ut från vulkanen på fredagen.
Foto: Emilio Morenatti/AP
Bild 2 av 2 Lavan täcker omkring 200 hektar och har slukat 420 fastigheter.
Foto: Emilio Morenatti/AP

Vulkanutbrottet på La Palma har fått ny fart och gått in i en explosiv fas.

Lava strömmar från två nya öppningar och fler byar har evakuerats.

– Det är väldigt ovisst. Ingen vet riktigt hur länge vulkanen kommer hålla igång, säger Anki Tynninen, 56, som bor på ön.

Under fredagen uppmanades invånare i ytterligare tre byar att lämna sina hem, skriver El País.

Ur två nya öppningar strömmar det ut lava som rör sig 60-80 meter i timmen. Rökpelaren ovanför vulkanen sträcker sig fyra kilometer upp i luften, vilket gjorde att flera flyg till och från ön på fredagen ställdes in.

”Vulkanen är i en ny explosiv fas, brandmän kommer inte att arbeta där mer i dag”, twittrade Teneriffas brandtjänst, som satts in för att hjälpa till vid byn Todoque på öns västkust.

Invånare i närheten rekommenderas hålla sig inomhus med stängda dörrar och fönster för att skydda sig mot regnande aska.

Askmoln från vulkanen på väg mot östkusten. Anki Tynninens bild på fredagen från sitt hem innan askmolnet drog in.
Askmoln från vulkanen på väg mot östkusten. Anki Tynninens bild på fredagen från sitt hem innan askmolnet drog in. Foto: Privat

Sedan i söndags har utbrottet på den kanariska ön La Palma raserat 420 byggnader, varav många hem, på öns västkust.

– Det är fortfarande många explosioner från vulkanen och det är väldigt ovisst. Ingen vet riktigt hur länge den kommer hålla igång. Det kan pågå i 24 till 80 dagar, säger Anki Tynninen, 56, som bor i byn Mazo på östkusten, cirka fem kilometer från utbrottet.

Hon har bott på La Palma sedan 2008 och är gift med en man från ön. På östkusten har invånarna inte drabbats av vulkanen men Anki Tynninen hör mullret.

– Det låter som från militärplan. I går kom aska på marken och nu har vinden vänt och askmolnet är på väg mot oss igen, säger hon på fredagseftermiddagen.

En stund senare återkommer hon och meddelar:

– Nu faller det aska över oss. Vi har molnet över oss.

Anki Tynninens bild i riktning mot vulkanen från sitt hem på på torsdagen.
Anki Tynninens bild i riktning mot vulkanen från sitt hem på på torsdagen. Foto: Privat

Över 6 000 personer har evakuerats från sina hem men inga personskador har rapporterats. Myndigheterna arbetar febrilt med att köpa 280 fastigheter på ön där drabbade ska få bo.

– Folk är väldigt solidariska här och på öarna omkring. De skänker kläder, skor, mat, möbler och erbjuder sängplatser. Det som behövs nu är pengar till de drabbade. Många barnfamiljer behöver hjälp, säger Anki Tynninen.

Svenske Martin Talay, 66, håller med. Han bor strax norröver, i huvudstaden Santa Cruz, och känner också av askmolnet.

– Drabbade placeras nu hos familjer och vänner. De som inte har några placeras i kommunens lediga lokaler eller tas om hand av hjälporganisationer, säger han.

Eva-Lisa Lindström fick i söndags fly från sitt hus på västkusten.
Eva-Lisa Lindström fick i söndags fly från sitt hus på västkusten. Foto: Privat

Eva-Lisa Lindström, 71, flydde i söndags sitt hus nära Todoque på västkusten. Då gick lavaströmmen 150 meter från huset. I tisdags tog hon färjan till Gran Canaria och under lördagen flyger hon hem till Sverige och huset i Falerum utanför Åtvidaberg.

– Det är det bästa just nu. Vänner på La Palma berättar att det är oroligt. Ön har fått vattenbrist och vattnet i affärerna börjar ta slut. Sen har du askregnet som drabbar hela ön, säger hon.

Samtidigt kommer klagomål från lokalbor om att vulkanturister har börjat anlända med flyg till ön.

– Nu är det inte tid för turism för La Palma. Det är dags att hjälpa till och dessa människor gör inte det och upptar i stället sängar som exempelvis kan användas av säkerhetsstyrkorna, säger en man till El País.

Läs mer:

Lava strömmar ur ny vulkanspricka på La Palma

Eva-Lisa fick evakuera sitt hus under vulkanutbrottet

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt