Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/utnamningen-av-generalen-riskerar-att-skada-interpols-rykte/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Erik Ohlsson: Utnämningen av generalen riskerar att skada Interpols rykte

Det internationella polissamarbetet Interpol har valt den tortyranklagade emiratiske toppgeneralen Ahmed Naser Al-Raisi till ny ordförande.
Det internationella polissamarbetet Interpol har valt den tortyranklagade emiratiske toppgeneralen Ahmed Naser Al-Raisi till ny ordförande. Foto: Ozan Kose/AFP

Valet av Ahmed Naser Al-Raisi till ny ordförande riskerar att skada Interpols rykte, och det går inte att frigöra sig från misstanken att en donation i mångmiljardklassen har påverkat det kontroversiella beslutet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Interpol – namnet har en myndig och pålitlig klang för oss som är uppväxta med tv-deckare och kriminalromaner. En omutlig organisation som sätter krokben för internationell brottlighet var helst den uppenbarar sig.

Men frågan är om inte organisationens trovärdighet fått sig en rejäl törn nu när man på gåtfulla vägar valt Ahmed Naser Al-Raisi till ny ordförande. Som högsta ansvarig för polismyndigheten i sitt hemland Förenade Arabemiraten har Al-Raisi fått utstå förödande kritik.

Tillfälliga besökare i emiraten har gripits och misshandlats, och när de fört fram klagomål har de själva hamnat på de anklagades bänk. Jag träffade helt nyligen två engelsmän, Matthew Hedges och Ali Ahmad, som kunde vittna om den fysiska och psykiska tortyr de utsatts för i cellerna i Förenade Arabemiraten.

I och med utnämningen av Ahmed Naser Al-Raisi kan Interpol hamna i ett läge där deras ordförande inte släpps in i organisationens värdland Frankrike, eftersom en brottsutredning pågår mot honom där.

Människorättsorganisationen Gulf Centre for Human Rights har nämligen polisanmält Ahmed Naser Al-Raisi i Frankrike för brott mot mänskliga rättigheter. Anmälan gäller behandlingen av Ahmed Mansoor, mannen som kallas ”Förenade Arabemiratens enda dissident” och som sedan fyra år tillbaka sitter isolerad i en fängelsecell i Dubai under vidriga förhållanden.

Interpols inställning i frågan kan tyckas svårförståelig. Varför frivilligt försätta sig i ett läge där organisationens högsta chef anklagas och utreds för allvarliga brott?

Urvalsprocessen till ordförandeposten är en väl förborgad hemlighet, och hittills har Interpol kommenterat den omstridda utnämningen endast i mycket allmänna ordalag.

Värt att tillägga är att Förenade Arabemiraten står bakom en av de största enskilda donationerna i Interpols historia. Motsvarande sex miljarder kronor skänkte emiraten år 2017 till Interpols stiftelse för en säkrare värld.

Kanske har denna väl tilltagna pengapåse gjort Interpol mer benäget att acceptera att en kontroversiell figur som al-Raisi svingar ordförandeklubban.

Läs mer:

Satt i isoleringscell i sju månader: ”Rena hånet om al-Raisi blir vald”

”MBZ” – den medieskygge emiren som leder Mellanösterns nya supermakt

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt