Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/utrikesveckan-i-studio-dn-blir-sommaren-2021-en-historisk-gladjeyra/

VÄRLDEN

Utrikesveckan i Studio DN: Blir sommaren 2021 en historisk glädjeyra?

Foto: Johan Nilsson/TT

Nu börjar coronapandemins andra sommar – sällan har människor runt om i världen hoppats så mycket. Massvaccinering pågår, restriktioner lättar och populära charterdestinationer öppnar upp.

Men vad kommer vi att se under sommaren och hösten? I Utrikesveckan i Studio DN berättar sex av DN:s korrespondenter om nya tider av hopp, och hur pandemin kan påverka andra samhällsfrågor i deras bevakningsområden.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Utrikesveckan: Blir sommaren 2021 en historisk glädjeyra?
0:00 / 39:09

På Island, i Kina och Israel liknar vardagen alltmer livet före coronapandemin. I Sverige och andra delar av Europa går smittspridningen ned och EU har klubbat igenom det gröna passet som gör det möjligt för fullvaccinerade och smittfria att resa inom unionen.

Turistländerna kring Medelhavet gör sig också redo att ta emot chartergäster – ett viktigt tillskott i hårt drabbade ekonomier.

– Man ska inte glömma hur otroligt beroende de här länderna är av turismen. I Grekland står det för vart femte jobb. I vissa spanska regioner, som Kanarieöarna, handlar det om hälften av jobben, Ingmar Nevéus, Europakorrespondent.

– En del europeiska länder tävlar om turisterna med delvis släppta restriktioner som som konkurrensmedel – vissa erbjuder gratis coronatest inför hemresa, Malta ger 200 euro i fickpengar och Montenegro står för sjukvård om turister insjuknar under resan.

I det här avsnittet hör du också om coronadebatten kring OS i Tokyo, om vardagslivet i länder där pandemin inte spelar lika stor roll längre, hur det gröna passet kommer att fungera inom EU, maktskiftet i Israel och klassklyftor och vaccinskepsis i USA.

Medverkande: Karin Eriksson, USA-korrespondent, Lovisa Herold, Tysklandkorrespondent, Pia Gripenberg, EU-korrespondent, Marianne Björklund, Asienkorrespondent, Nathan Shachar, korrespondent i Jerusalem, Ingmar Nevéus, Europakorrespondent. Programledare: Ülkü Holago

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Utrikesveckan: Blir sommaren 2021 en historisk glädjeyra?
0:00 / 39:09

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Lyssna på fler avsnitt av Utrikesveckan i Studio DN:

Vem får betala högst pris för pandemin?

Hur påverkar man en diktator?

Vem är det som tjänar på när knarket blir lagligt?

Efter klimatkriserna: Är vi villiga att ställa om?

Ämnen i artikeln

DN podcast
Island
Kina
Turism
Vaccination
USA
Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt