Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 10:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/utrikesveckan-i-studio-dn-vem-ska-leda-klimatomstallningen/

VÄRLDEN

Utrikesveckan i Studio DN: Vem ska leda klimatomställningen?

Anette Nantell
Anette Nantell

Klimatet är vår tids ödesfråga som splittrar, väcker engagemang och oro. Hör fyra korrespondenter i Utrikesveckan i Studio DN om vad som krävs för att stoppa den globala uppvärmningen och vem som kan leda förändringen.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Utrikesveckan: Efter klimatkriserna – är vi villiga att ställa om?
0:00 / 39:46

2021 är det avgörande året för klimatet, anser många.

– Svaret är helt enkelt att det är väldigt, väldigt bråttom. Lite nu eller aldrig, säger DN:s klimatreporter Jannike Kihlberg.

Enligt Parisavtalet från 2015 ska alla länder till höstens stora klimatmöte i Glasgow komma in med förstärkta planer på hur de ska vässa sitt klimatarbete. Målet är att hålla uppvärmningen väl under 2 grader med sikte på 1,5 grader. Men om nuvarande mål uppfylls, hamnar man på tre grader.

– Därför måste utsläppen halveras till år 2030, det är mindre än tio år kvar, en ofattbart kort tid, säger Jannike Kihlberg.

Att USA under president Joe Biden återanslutit sig till Parisavtalet får stor internationell betydelse, enligt DN:s USA-korrespondent Karin Eriksson.

– Många upplevde att det var fruktansvärt när USA gick ur Parisavtalet. Återinträdet betyder mycket i USA:s internationella åtaganden, för hur mycket USA kommer att betala in till FN:s gröna klimatfond, där Obama som president lovade enorma bidrag, vilket sedan stoppades av Trump. Joe Biden har lovat att göra väldigt mycket. Men det är inte så att USA:s roll som som ledare i klimatfrågan är självklar, just på grund av den ryckighet som som vi redan sett. Många tycker att trovärdigheten är låg.

Avsnittet handlar också om Kinas klimatpolitik, Greta Thunberg-effekten och EU:s roll i klimatomställningen.

Medverkande: Marianne Björklund, Asienkorrespondent, Pia Gripenberg, EU-korrespondent, Karin Eriksson, USA-korrespondent, Jannike Kihlberg, klimatreporter.
Programledare: Ülkü Holago.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Utrikesveckan: Efter klimatkriserna – är vi villiga att ställa om?
0:00 / 39:46

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

Miljö
Kina
Joe Biden
Klimatet
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt