Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 13:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/vaccin-ar-hardvaluta-i-indiens-och-kinas-kamp-om-regional-makt/

Världen

Vaccin är hårdvaluta i Indiens och Kinas kamp om regional makt

Indien och Kina ger bort vaccin till fattiga länder. Förutom välgörenhet ser de också donationerna som ett vapen för inflytande i regionen. Här pågår vaccination i Sri Lanka dit både Indien och Kina donerat doser.
Indien och Kina ger bort vaccin till fattiga länder. Förutom välgörenhet ser de också donationerna som ett vapen för inflytande i regionen. Här pågår vaccination i Sri Lanka dit både Indien och Kina donerat doser. Foto: Ishara S Kodikara/AFP

PEKING. Vaccin är den nya hårdvalutan i Kinas och Indiens maktkamp om inflytande i Asien. Genom att ge bort doser till fattiga länder hoppas de kunna vinna strategiska fördelar i framtiden.

Öparadiset Seychellerna i Indiska oceanen är ett talande exempel på det som kommit att kallas vaccindiplomati. Först landade ett kinesiskt flygplan på ön med 98.000 invånare. I lasten fanns 50.000 doser av det kinesiska vaccinet Sinopharm.

Två veckor senare var Seychellernas utrikeminister Sylvestre Radegonde tillbaka på flygplatsen. Den här gången för att välkomna ett flygplan från Indien lastat med 50.000 doser av Astra Zenecas vaccin, tillverkat i Indien.

– Det är en enorm fördel. Vi uppskattar att i tider av nöd är alltid Indien, liksom Kina, närvarande, säger Sylvestre Radegonde angående leveranserna till Wall Street Journal.

För Seychellerna är det förstås välkommet att få gratis vaccin. Det ökar chanserna för landet att öppna upp för den viktiga turismen igen. Seychellerna har nu seglat upp på plats nummer tre i antal vaccinerade i förhållande till befolkningen. Bara i Israel och Förenade Arabemiraten har en större andel av befolkningen vaccinerats.

Men för Kina och Indien handlar det om mer än välgörenhet. I Seychellerna och flera andra länder i regionen som inte har råd att köpa vaccin passar de två stormakterna i regionen på att försöka förbättra sina chanser till inflytande efter pandemin. Förhoppningen är att i framtiden kunna dra fördel av någon sorts tacksamhetsskuld.

Men för Kina och Indien handlar det om mer än välgörenhet. I Seychellerna och flera andra länder i regionen som inte har råd att köpa vaccin passar de två stormakterna i regionen på att försöka förbättra sina chanser till inflytande efter pandemin. Förhoppningen är att i framtiden kunna dra fördel av någon sorts tacksamhetsskuld.

Vad gäller Seychellerna är framför allt dess läge intressant. Här har Kina länge försökt motarbeta Indien som velat bygga upp en militär bas på en av öarna. Syftet är bland annat att ha uppsikt över kinesiska militära och civila fartyg som rör sig i området.

Kina var tidigt ute och deklarerade att landet skulle dela med sig av sitt vaccin. Landet deltar i WHO:s samarbetspool Covax som ska fördela vaccin till fattiga länder och ser här en chans att förbättra sitt rykte efter att ha varit landet där pandemin startade.

Men hittills tycks Indien ha varit mer aktivt. Landet är centrum för tillverkning av vaccin även när det inte råder en coronapandemi. Företaget Serum Institute of India är världens största vaccinfabrik. Här tillverkas på licens 2,5 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin, i Indien går vaccinet under namnet Covisshield, varje dag.

Samtidigt pågår utvecklingen av två inhemska vaccin. Hittills har över 23 miljoner doser gått på export, varav över sex miljoner har donerats till länder i regionen: som Afghanistan, Nepal, Bangladesh, Myanmar och Kambodja.

Faktum är att Indien har exporterat mer vaccin än vad den inhemska befolkningen har tagit. Anledningen är att Serum Institute tillverkar vaccin i snabbare takt än vad Indiens vaccinationsprogram kan hantera.

Kina, som har utvecklat egna vaccin, har hittills inte exporterat lika mycket. En del länder är skeptiska till de kinesiska vaccinen som i studier haft mindre effektivitet än västerländska. Informationen om de kinesiska vaccinen är också mindre. Det, och ibland politiska skäl, gör att en del länder är skeptiska.

Vaccination i Sri Lanka. Indien och Kina ger bort vaccin till fattiga länder. Förutom välgörenhet ser de också donationerna som ett vapen för inflytande i regionen.
Vaccination i Sri Lanka. Indien och Kina ger bort vaccin till fattiga länder. Förutom välgörenhet ser de också donationerna som ett vapen för inflytande i regionen. Foto: Ishara S. Kodikara/AFP

Sri Lanka är ett annat land där vaccin har blivit en bricka i spelet mellan Indien och Kina. För fyra år sedan gick landet med på att som en del av Kinas gigantiska infrastruktursatsning den nya sidenvägen hyra ut hamnen Hambantota till Kina i 99 år. Det rörde upp känslorna i Indien där landets ledare såg leasingen av hamnen som ett hot mot landets säkerhet.

Nu har Sri Lanka fått 500.000 doser av Astra Zenecas vaccin från Indien. Samtidigt har Kina utlovat 300.000 doser.

För fattiga länder som inte kunnat köpa upp vaccin som i väst är förstås alla erbjudanden välkomna. Och än så länge lyser hjälp från den rika världen med sin frånvaro. Tvärtom har många länder i väst köpt upp eller bokat fler doser än de behöver. ”Världen står inför ett katastrofalt moraliskt misslyckande”, varnade nyligen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

För Indien har nu vaccinet blivit ett sätt att slå tillbaka mot Kinas ökade inflytande i regionen de senaste åren. Som en del av den nya sidenvägen har Kina knutit till sig en rad länder genom att finansiera investeringar i infrastruktur och energi och erbjuda billiga lån. Till exempel i Sri Lanka, Nepal och Maldiverna.

Nu har Indien donerat vaccin till flera av de länderna, exempelvis Nepal, som man historiskt har en dålig relation till. Bergslandet mellan Indien och Kina är strategiskt viktigt och har på senare tid hamnat under allt större inflytande från Kina. Regeringen har till och med haft workshops om den kinesiske ledaren ”Xi Jinpings tankar”, något som lärs ut vid kinesiska myndigheter och i skolor. Nu kanske Indien har en chans att förbättra relationen. Landet har donerat en miljon doser till Nepal, medan det kinesiska vaccinet inte fått godkänt där ännu.

En vårdarbetare i Sri Lanka förbereder en vaccinspruta.
En vårdarbetare i Sri Lanka förbereder en vaccinspruta. Foto: Ishara S Kodikara/AFP

Vaccindonationer är också viktiga för ländernas imageskapande. Det rapporteras flitigt varje gång en leverans till utlandet har skett. I Indien går vaccindonationerna under hashtagen #VaccineMaitri (Maitri betyder vänskap på hindi). Också kinesiska diplomater är snabba att meddela när kinesiskt vaccin landat på främmande mark.

Samtidigt har kinesiska medier publicerat flera artiklar som ifrågasätter säkerheten och effektiviteten med indiska vaccin.

Det har fått indiska medier att anklaga Kina för en smutskastningskampanj. Den nationalistiska tv-kanalen Republic deklarerade: ”vissa sprider sjukdom, andra erbjuder vaccin”. Det var ingen tvekan om att de syftade på att utbrottet började i Kina.

Ämnen i artikeln

Indien
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt