Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 23:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/vaccin-till-larare-kan-avgora-om-skolorna-oppnar-i-usa/

Världen

Vaccin till lärare kan avgöra om skolorna öppnar i USA

Elever vid Green Mountain School genomgår en snabb hälsokontroll innan de får komma in. I staten Washington tillåts yngre elever vara i skolan ett par dagar i veckan.
Elever vid Green Mountain School genomgår en snabb hälsokontroll innan de får komma in. I staten Washington tillåts yngre elever vara i skolan ett par dagar i veckan. Foto: Nathan Howard/AFP

WASHINGTON. Efter en månad som president kämpar Joe Biden med att infria löftet om att öppna skolorna till månadsskiftet april-maj.

Ytterst ligger makten hos lokala och regionala politiker. Det är delstaterna som avgör om lärarkåren får vaccin i tid.

Det var i början av december som Joe Biden lade fram sin plan för kampen mot covid-19 under de första 100 dagarna i Vita huset. Då lovade den blivande presidenten att se till att öppna ”en majoritet av våra skolor” för undervisning. På installationen den 20 januari i år gjorde han klart att målet gäller upp till årskurs åtta, och alltså inte det som räknas som high school i det amerikanska undervisningssystemet.

Presidentens presschef Jen Psaki sänkte ribban rejält för någon vecka sedan, när hon definierade målet om öppna skolor som att 50 procent av grundskolorna skulle ha någon undervisning i klassrummet ”åtminstone en dag i veckan”.

Den definitionen fick svidande kritik av oppositionen, som anklagade Vita huset för att ha tagit hänsyn till motstånd från facket. I till exempel Chicago har lärarfacken krävt smittsäkra förhållanden för sina medlemmar.

Demonstration i Los Angeles den 15 januari för att öppna skolorna igen.
Demonstration i Los Angeles den 15 januari för att öppna skolorna igen. Foto: Frederic J Brown/AFP

– Familjer är på väg att tappa tålamodet, varnade senatens minoritetsledare Mitch McConnell efter Psakis utspel.

Sedan kom nya besked från Vita huset: Allt var ett misstag i kommunikationen och målet för skolorna är undervisning i klassrummet fem dagar i veckan.

Frågan är bara om det betyder att all skolpersonal ska vaccineras fram till början av maj. Vita husets svar kan sammanfattas med ett ord: Gärna.

Ytterst ligger makten över skolorna hos lokala och regionala beslutsfattare. Det är skoldistrikten som avgör om eleverna kan återvända till klassrummet, i samspel med guvernörerna och hälsomyndigheterna ute i delstaterna. Och det är delstaterna som bestämmer vilka grupper som prioriteras för vaccination.

Den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC har inget uttalat krav på att lärarna ska vara vaccinerade för att kunna återvända till klassrummet. För närvarande får skolpersonalen gå före i kön till vaccinationerna i 28 delstater samt i huvudstaden Washington DC.

– Man bör försöka vaccinera så många lärare som möjligt, så fort som möjligt. Men det fungerar inte att ställa villkoret att varenda lärare måste vaccinerad innan en skola kan öppna, säger Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci till CBS.

På fredagen kom besked från Kaliforniens demokratiska guvernör Gavin Newsom att 10 procent av Kaliforniens tilldelning av vaccindoserna ska reserveras för skolpersonalen. Det är ett försök att göra det möjligt för fler elever att återvända till klassrummen.

– Det måste gå mycket snabbare än vad det gör just nu, sa Newsom till Los Angeles Times i samband med ett studiebesök på en vaccinationsklinik i Oakland.

Satsningen på att vaccinera skolpersonal i Kalifornien startar den 1 mars. Men Newsom har inte gett besked om alla som arbetar i skolan ska ha fått två vaccindoser innan de kan återvända till undervisningslokalerna.

Medlemmar i Chicagos lärarfack vill att förhållandena ska vara smittsäkra innan de går tillbaka till jobbet.
Medlemmar i Chicagos lärarfack vill att förhållandena ska vara smittsäkra innan de går tillbaka till jobbet. Foto: Antonio Perez / Chicago Tribune

Mycket talar för att Bidenadministrationen kommer att nå målet om att leverera 100 miljoner doser vaccin på 100 dagar med råge.

Tidigare i februari förutspådde Fauci att vaccinet skulle vara tillgängligt för i princip alla överallt i USA redan under april månad. Men det visade sig vara en alltför optimistisk bedömning. I en intervju med CNN i tisdags konstaterade Fauci att vaccinationer på bred front – för människor utan underliggande hälsoproblem, i alla åldrar och alla yrkeskategorier – kan komma igång i maj eller juni.

– Men det kan ta juni, juli och augusti att få alla vaccinerade, konstaterade han.

Pandemin har satt press på ledare över hela världen. Det är svårt att lugna befolkningen med raka besked om ett oförutsägbart virus.

Under valrörelsen i fjol lovade Joe Biden att sätta kampen mot covid-19 främst. Han och hans partikamrater i Demokraterna lade också en mycket stor del av skulden för den stora smittspridningen och de höga dödstalen på den dåvarande presidenten Donald Trump. Vid ett framträdande i Wisconsin i slutet av september förra året hävdade Biden att Trumps lögner och inkompetens hade lett till ”en av de största förlusterna i USA:s historia”.

Nu är det Bidenadministrationen som har behov av att kunna komma med goda nyheter till befolkningen – utan att komma med löften som riskerar att spricka. Framför allt har presidenten lovat att lyssna på vetenskapen och de medicinska experterna. Då är det svårt att lämna några exakta besked om framtiden.

– Jag tror att vi är väldigt känsliga och väldigt motvilliga inför att lova för mycket, säger Vita husets covid-rådgivare Andy Slavitt i ett samtal med Washington Post.

När Biden tidigare i veckan fick frågan om när allt blir som vanligt igen, vågade han i alla fall säga att han tror att situationen kommer att vara mycket annorlunda mot i dag lagom till jul.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt