Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/valresultatet-avslojar-klyfta-mellan-yngre-och-aldre-ska-vi-borja-aka-hast-och-vagn-igen/

VÄRLDEN

Valresultatet avslöjar klyfta mellan yngre och äldre: ”Ska vi börja åka häst och vagn igen?”

Adrien Carette och Ahmad Mahagna ingår i åldersgruppen 18-25, där De gröna blev största parti vid förbundsdagsvalet i Tyskland.
Adrien Carette och Ahmad Mahagna ingår i åldersgruppen 18-25, där De gröna blev största parti vid förbundsdagsvalet i Tyskland. Foto: Lisa Mattisson

BERLIN. Berlinbon Ewald Freier, 83, röstade liksom många andra tyskar i hans åldersgrupp konservativt. Miljöpartiet De gröna, som fick många ungas röster, ger han inte mycket för.

– Hur skulle Berlin se ut utan bilar? frågar han retoriskt.

Valresultatet i Tyskland blottar en djup klyfta mellan yngre och äldre.

Hanna Reichhardt, vice ordförande i socialdemokraternas ungdomsförbund Jusos, är på gott humör dagen efter valet. I partiets högkvarter, Willy Brandt-Haus, i Berlin vinkar hon till partikollegor och kramar om vänner.

– I morse vaknade jag, tittade på min telefon och insåg att vi har vunnit valet, säger hon med ett brett leende.

Socialdemokratiska SPD har, med drygt en och en halv procentenhets försprång, blivit största parti. Partiet har nu god chans att få leda nästa regering, när Angela Merkel lämnar makten efter 16 år.

Men den som tittar närmare på hur väljare i olika åldersgrupper röstat ser att både socialdemokrater och kristdemokrater har anledning att oroa sig inför framtiden.

Bland de yngre väljarna får socialdemokraterna 14 procent av rösterna, att jämföra med drygt 25 procent i samtliga åldersgrupper. Istället är De gröna största parti, med 23 procent av rösterna, följt av marknadsliberala FDP, med 22 procent.

Rösterna i den yngsta åldersgruppen är spridda. 14 procent har röstat på socialdemokraterna, 11 på CDU, 8 på högernationalistiska AFD och 8 på vänsterpartiet Die Linke.

Bland väljare över 70 ser resultatet helt annorlunda ut. Här är enigheten betydligt större, och socialdemokraterna och kristdemokraterna fortsatt starka.

Hela 39 procent av väljarna över 70 har röstat på Angela Merkels CDU/CSU, som styrt landet under de senaste 16 åren. 33 procent har röstat på socialdemokratiska SPD. Övriga partier får stöd av mindre än tio procent av väljarna vardera.

Michael Kunert, valforskare på opinionsinstitutet Infratest dimap, säger till tyska Tagesschau att de stora partierna tappat stöd i takt med att samhället blivit allt mer individualistiskt.

– Människor är mindre benägna att kompromissa med sina åsikter, säger han.

Numera lockas färre väljare av breda partiprogram, säger forskaren, och konstaterar att fler små partier som fokuserar på en specifik valfråga – som exempelvis djurrätt – fått större stöd på senare tid.

Ewald Freier har röstat på kristdemokratiska CDU/CSU. Han tycker att Angela Merkel gjort ett bra jobb med att tackla arbetslösheten i Tyskland, och varit en bra representant för landet internationellt.
Ewald Freier har röstat på kristdemokratiska CDU/CSU. Han tycker att Angela Merkel gjort ett bra jobb med att tackla arbetslösheten i Tyskland, och varit en bra representant för landet internationellt. Foto: Lisa Mattisson

Berlinbon Ewald Freier, som är ute och går med sin rollator i centrala Berlin, har gjort samma val som de flesta andra i hans åldersgrupp. Hans röst gick till kristdemokratiska CDU/CSU.

– Jag gick på känsla. Merkel har gjort ett bra jobb och har ett gott rykte utomlands. Det tycker jag som tysk är jättebra, säger 83-åringen.

Ewald Freier säger, liksom många andra som kritiserar miljöpartiet De gröna, att deras kritik mot biltrafik är idiotisk.

– Hur skulle Berlin se ut utan bilar? Ska vi börja åka häst och vagn igen?

Utanför en universitetsbyggnad ett stenkast från Ewald Freiers bostad passerar han en grupp unga studenter. De flyttar på sig för att släppa fram honom.

– Danke schön, säger 83-åringen.

Studenterna heter Adrien Carette och Ahmad Mahagna. De är 18, respektive 20 år gamla och har en annan syn på politiken.

– Stabilitet är bra, men jag vill ha förändring – åtminstone vart tionde år. Man vill ha en ny person, en ny mentalitet och nya lösningar, säger Ahmad Mahagna.

Ahmad Mahagna och Adrien Carette studerar tyska vid universitetet i Berlin. Ahmad Mahagna säger att han hade röstat grönt, om han hade varit tysk medborgare.
Ahmad Mahagna och Adrien Carette studerar tyska vid universitetet i Berlin. Ahmad Mahagna säger att han hade röstat grönt, om han hade varit tysk medborgare. Foto: Lisa Mattisson

Varken han eller Adrien Carette har rösträtt, eftersom de inte är tyska medborgare. Men båda är positiva till Tysklands miljöparti De gröna och beskriver klimatkrisen som en av de viktigaste politiska frågorna.

– Jag tror att många unga människor tänker på framtiden och förstår att det inte kommer att gå bra om vi fortsätter som vi gör nu, säger Adrien Carette.

Ahmad Mahagna håller med. Han tror att partier som socialdemokraterna och kristdemokraterna skrämmer bort yngre väljare eftersom de inte fokuserar mer på frågor som många unga anser är allra viktigast.

– Många unga önskar sig större fokus på frågor om feminism och sexism, säger han.

Hannah Reichhardt, vice ordförande i socialdemokraternas ungdomsförbund Jusos, säger att det viktigaste för att locka unga väljare är att ha unga personer på politiska positioner.
Hannah Reichhardt, vice ordförande i socialdemokraternas ungdomsförbund Jusos, säger att det viktigaste för att locka unga väljare är att ha unga personer på politiska positioner. Foto: Lisa Mattisson

Socialdemokraten Hannah Reichhardt säger att partiets politik är lika relevant i dag som den varit tidigare. Hon är övertygad om att SPD kommer att nå unga väljare även i framtiden, och konstaterar stolt att partiet har fler unga politiker på ledande positioner än tidigare.

– Det visar att vi inte bara driver politik för unga, utan med unga, säger hon.

Läs mer: I Tysklands motormecka är klimatskepsisen stor

Läs mer: Så blev ”Greta-effekten” ett fenomen i tysk politik – men inte i svensk

Fler artiklar om valet i Tyskland hittar du här

Ämnen i artikeln

Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt