Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/vandningen-usa-hojer-gransen-for-flyktingar-som-far-komma-in-i-landet/

Världen

Vändningen: USA höjer gränsen för flyktingar som får komma in i landet

USA höjer gränsen för antalet flyktingar som får komma in i landet från 15.000 till 62.500. Beskedet, som lämnades av president Joe Biden på måndagskvällen, kommer bara två veckor efter att Biden sagt att det historiskt låga flyktingtak som satts av föregående administration ska ligga kvar.

”Det är viktigt att agera i dag för att eliminera tvivel som finns kvar hos de flyktingar runt om i världen som har lidit så mycket, och som ivrigt väntar på att starta sina nya liv”, skriver Joe Biden i ett uttalande via Vita Huset.

Så sent som för två veckor sedan meddelade presidenten att den historiskt låga gränsen för antalet flyktingar som får komma in i USA, satt av föregående administration, ska ligga kvar.

Beskedet möttes av högljudda protester från högt uppsatta demokrater och andra starka röster för immigration, vilket många amerikanska medier bedömer som orsaken till Bidenadministrationens plötsliga vändning i frågan.

Nu höjs i stället gränsen från 15.000 till 62.500 flyktingar, vilket gäller fram till den 30 september då räkenskapsåret är slut.

”Det här raderar den historiskt lågt satta siffran från den föregående administrationen på 15.000, som inte speglade Amerika som ett land som välkomnar och stöttar flyktingar” skriver presidenten i uttalandet.

Samtidigt klargjorde Joe Biden, som gick till val på löftet om en mer öppen flyktingpolitik, att det kommer att bli svårt att fullt utnyttja det höjda maxtaket i år, på grund av nedskärningar som genomfördes under Trumpadministrationen.

”Vi jobbar snabbt på att upphäva skadan från de senaste fyra åren. Det kommer att ta tid, men arbetet har redan börjat”.

Ämnen i artikeln

USA
Joe Biden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt