Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 15:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/varningar-for-valdsamma-protester-infor-joe-bidens-tilltrade/

Världen

Varningar för våldsamma protester inför Joe Bidens tillträde

Nationalgardet vid staketet som nu omringar Kapitolium i Washington.
Nationalgardet vid staketet som nu omringar Kapitolium i Washington. Foto: Ted S. Warren/AP

Washington trappar upp säkerhetsarrangemangen inför den 20 januari, då Joe Biden ska sväras in som USA:s president.

Samtidigt kommer rapporter om att extrema Trumpanhängare planerar våldsamma protester, och rentav mord på framträdande demokratiska politiker.

På måndagskvällen informerade ledningen för Kapitoliums polisstyrka demokratiska ledamöter i kongressen om tre möjliga scenarier som kan hota deras säkerhet inför den högtidliga installationsceremonin nästa onsdag.

Ett av dem handlar om att Trumpanhängare försöker omringa kongressbyggnaden för att förhindra att demokrater tar sig in – och kanske till och med skjuta några av dem – med syftet att låta republikanerna ta kontroll över kongressen.

Informationen låter kanske överdrivet alarmistisk. Men polisen tar uppenbarligen detta på största allvar, menar flera kongressledamöter som var med på dragningen och som har talat med sajten Huffington Post.

Ungefär samtidigt på måndagskvällen publicerade flera amerikanska medier en intern rapport från FBI, den federala polisen.

Enligt rapporten ska ”väpnade protester” planeras i alla USA:s 50 delstatshuvudstäder, samt vid kongressen i Washington, inför Bidens tillträde den 20 januari.

”Den 8 januari fick FBI information om en identifierad grupp som uppmanar andra att ansluta sig till dem och ‘storma’ delstats-, lokala och federala regeringsbyggnader… om POTUS (Trump) avsätts som president före installationsdagen”, heter det i rapporten enligt CNN.

FBI undersöker också ”olika hot om att skada tillträdande presidenten Biden inför installationen”.

Installationsceremonin är redan under normala tider ett högriskarrangemang, med hela USA:s politiska elit samlad utanför kongressbyggnaden, inklusive samtliga levande expresidenter.

Nu – efter förra veckans angrepp mot Kapitolium – kommer säkerheten att bli än mer rigorös.

Nationalgardet är på plats för att skydda kongressbyggnaden inför Bidens makttillträde nästa vecka.
Nationalgardet är på plats för att skydda kongressbyggnaden inför Bidens makttillträde nästa vecka. Foto: Brendan Smialowski/AFP

På tisdagen infördes undantagstillstånd i Washington DC till och med den 24 januari, sedan stadens borgmästare vädjat till Trump och departementet för inrikes säkerhet om detta i söndags.

6.000 medlemmar av USA:s nationalgarde fanns på plats i huvudstaden på måndagen, och många av dem syntes patrullera i och utanför Kapitolium i sina kamouflageuniformer. Till den 20 januari väntas minst 15.000 av dessa soldater finnas på plats.

Runt kongressbyggnaden har nya, högre barriärer byggts upp i tre separata säkerhetsringar. Vid installationsceremonin kommer allmänheten inte att ha tillträde till området, och redan nu tvingas alla – även kongressens ledamöter och anställda – passera flera metalldetektorer för att ta sig in.

Eventuellt kommer hela National Mall, det stora grönområdet som förbinder Vita huset och kongressen, att stängas för allmänheten.

Samtidigt oroar sig många runt om i USA för våldsamma protester i delstatshuvudstäder. På vissa håll har det redan börjat.

I delstaten Washington bröt sig Trumpanhängare härom dagen in i den demokratiske guvernören Jay Inslees tjänstebostad med hotfulla budskap.

I Kentuckys huvudstad Frankfort samlades ett hundratal personer, flera av dem tungt beväpnade, i lördags utanför delstatsparlamentet. De vände bland annat sin vrede mot USA-senatens majoritetsledare Mitch McConnell – republikan från Kentucky – som de anser har förrått Trump.

Men många hävdar att de protester som planeras inte alls kommer att bli våldsamma.

På sajten thedonald.win, som är populär bland den avgående presidentens supportrar, misstror de allra flesta användare traditionella medier och ser varningarna om våld som en vänsterkonspiration – precis som många av dem tror att attacken mot Kapitolium i själva verket iscensattes av vänsteraktivister.

”Det är ingen som uppmanar till våld den 20 januari, det är bara mainstreammedierna som överdriver allt”, skriver en användare.

”Jag har inte hört nåt… mer än att det är en fälla”, skriver en annan.

”Demonstrera inte och protestera inte förrän Trump säger att vi ska göra det”, menar en tredje.

Läs mer:

Trump och Pence har träffats igen

Facebook tar bort allt innehåll med slagordet ”stoppa stölden”

Ämnen i artikeln

USA
Joe Biden
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt