Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/vastmakter-fordomer-nordkoreas-robottest/

VÄRLDEN

Västmakter fördömer Nordkoreas robottest

En bild som släppts från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA som uppges föreställa den senaste provskjutningen från en ubåt
Foto: AFP Photo/KCNA/KNS

Vid ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd fördömer USA och flera europeiska länder Nordkoreas senaste robotprovskjutning.

Men det blev inget gemensamt uttalande från säkerhetsrådet.

TT Text

Västmakterna i säkerhetsrådet, däribland Storbritannien och USA, anser att den senaste tidens robottester av Nordkorea visar på teknisk utveckling och att FN:s beslutade sanktioner mot landets kärnvapen- och robotprogram skyndsamt bör genomföras.

Nordkorea provsköt i tisdags en ny typ av robot av sorten som avfyras under vatten från en ubåt.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield uppmanade alla länder att fullt ut implementera FN:s sanktioner mot Nordkorea:

– Så att vi kan hindra Nordkorea från att få tillgång till de ekonomiska medlen, tekniken och kunskapen som behövs för att de ytterligare ska kunna utveckla illegala massförstörelsevapen och program för ballistiska robotar, sade hon i samband med det stängda mötet.

De tre EU-länderna i säkerhetsrådet – Frankrike, Irland och Estland – skriver i ett gemensamt uttalande att uppskjutningen i tisdags tydligt visar på Nordkoreas fortsatta framsteg i utvecklingen av dess kärnvapen- och ballistiska program.

De tre länderna uppmanar Nordkorea att omedelbart upphöra med provskjutningarna och att börja nedrusta sina massförstörelsevapen-program. De vädjar också till Nordkorea att hörsamma USA:s och Sydkoreas invit om att återuppta diplomatiska samtal.

Varken Kina, som står Nordkorea nära, eller Ryssland, har uttalat sig efter mötet.

Nordkorea har de senaste veckorna provskjutit flera olika typer av robotar. Bland annat säger sig landet ha testat en så kallad hypersonisk robot, en teknik som beskrivs som ett framtida supervapen.

Läs mer:

Marianne Björklund: Nordkorea vill skjuta sig tillbaka till världsscenen