Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 13:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/vaxande-kritik-mot-amerikansk-polis-efter-stormningen-av-kapitolium/

Världen

Växande kritik mot amerikansk polis efter stormningen av Kapitolium

Bild 1 av 2 En kvinna tar en selfie med polis i bakgrunden. Bilden togs före stormningen av Kapitolium.
Foto: John C. Clark
Bild 2 av 2
Foto: J.M. Giordano/TT

Efter att Trumpsupportrar på onsdagen stormade Kapitolium i Washington DC har kritik mot polisen spridits i sociala medier.

Många jämför onsdagens händelser med fjolårets Black lives matter-protester och polisens kraftiga, stundvis våldsamma, bemötande av demonstranterna.

USA-valet 2020

Trumpanhängarna klättrade på murar, tryckte sig förbi avspärrningar och poliser, krossade fönsterrutor – för att slutligen ta sig in i kongressen och fram till talmannens bord. Scenerna kunde bevittnas på onsdagen då hundratals människor stormade Kapitolium i den amerikanska huvudstaden.

Nu växer kritiken mot den amerikanska polisen. Bland annat syntes polis posera på selfies tillsammans med upploppsmakare. Med hjälpande händer öppnade några poliser kravallstaketen för att frigöra vägen fram till kongressen.

Bild 1 av 3 Polisen vid en BLM-demonstration i somras.
Foto: John Rudoff/TT
Bild 2 av 3 En kvinna grips vid en Black lives matter-demonstration i Portland i juli i år.
Foto: Alex Milan Tracy/TT
Bild 3 av 3 Federal polis griper en BLM-demonstrant i Portland i juli i år.
Foto: Alex Milan Tracy/TT

Trots blodvite och omkring 80 gripna har aktivister liksom politiker jämfört ordningsmaktens agerande med förra sommarens Black lives matter-demonstrationer. Bland dem finns tillträdande president Joe Biden som på torsdagen skrev ett Twitter-inlägg i vilket han påpekade skillnaderna:

”Ingen kan säga till mig att om det hade varit en grupp Black lives matter-demonstranter i går så skulle de inte ha blivit särskilt annorlunda behandlade än mobben som stormade Kapitolium. Vi alla vet att det är sant – och det är oacceptabelt”

https://twitter.com/JoeBiden/status/1347298213422747649

Förra sommaren samlades demonstranter i stora delar av USA, och på andra platser i världen, efter att den svarta amerikanen George Floyd i maj dödades av amerikansk polis. Under parollen ”Black lives matter” protesterade de mot polisvåld och rasism. I många städer, bland annat i Washington, mötte poliser i full mundering demonstranterna med tårgas, våld och häktning, skriver CNN.

Ytterligare politiker har uttryckt sitt missnöje, däribland demokratiske Julián Castro som på onsdagen skrev flera Twitter-inlägg med anledning av händelserna. Han menade att situationen i Kapitolium hade förlöpt annorlunda om det var Black lives matter-demonstranter som stormade byggnaden. ”Polisväsendet behandlar rutinmässigt fredliga Black lives matter-demonstranter med våld och våldsamma rasister med hänsyn,” skrev han då.

https://twitter.com/JulianCastro/status/1346899409024512000

Organisationen Black lives matter global network har även de lyft kritik i sina sociala kanaler. På Twitter kallade de onsdagens händelser för en ”kupp” och menade att skeendet visar på den amerikanska polisens hyckleri i sitt svar på protester:

”När svarta människor protesterar för våra liv möts vi av trupper från nationalgardet eller poliser utrustade med automatvapen, tårgas och stridshjälmar. När vita människor gör kuppförsök möts de av en undermålig mängd polisiär personal som agerar maktlösa att ingripa.”

Senare fortsatte de: ”Tro inget annat, om demonstranterna var svarta, skulle vi ha blivit tårgasade, slagna och kanske skjutna.”

https://twitter.com/Blklivesmatter/status/1346946593229074436

Läs mer:

Det vet vi om människorna som stormade kongressen

Över 100 kräver Trumps avgång

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt