Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 11:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/vi-betalade-ett-hogt-pris-i-kampen-mot-al-assad-det-far-inte-vara-forgaves/

VÄRLDEN

”Vi betalade ett högt pris i kampen mot al-Assad – det får inte vara förgäves”

”Det viktigaste är att vi syrier inte förlorar hoppet att diktaturen så småningom kommer att försvinna”, säger Jamila Sadeq.
”Det viktigaste är att vi syrier inte förlorar hoppet att diktaturen så småningom kommer att försvinna”, säger Jamila Sadeq. Foto: Elin Åberg

Som advokat har Jamila Sadeq kämpat för att demokratisera Syrien under flera revolter mot regimen. Nu har ett inbördeskrig rasat i Syrien under ett decennium. Men president Bashar al-Assad sitter kvar.

– Det är frustrerande att al-Assad verkar vara på väg tillbaka in i värmen, säger Jamila Sadeq som i dag lever i exil i Sverige.

Många syrier har tvingats betala ett högt pris när de försökt befria sig från al-Assadregimen. Det säger Jamila Sadeq som under många år var advokat i Syrien med människorättsfrågor som specialitet. Men hon tvingades fly sitt hemland i slutet av 2012 och bor i dag i Strängnäs.

Numera arbetar Jamila Sadeq med helt andra saker än att försvara politiska oppositionella. Hon är medarbetare i Röda korsets butik i Mariefred. Men hon fortsätter följa politiken i Syrien och noterar att ledare i regionen bjuder in Bashar al-Assad igen.

– I och för sig är det inte så märkligt att arabiska ledare närmar sig Bashar al-Assad. De är nog inte bättre än honom. Men jag är besviken på västvärlden, framför allt på USA, som låter detta ske, säger hon till DN.

– Vi visste tidigt att världen inte kommer att ingripa för att störta al-Assad. Men att de nu välkomnar in honom i värmen när politiska fångar sitter kvar i fängelser och miljoner på flykt, det är frustrerande.

Jamila Sadeq kommer från staden Salqin i provinsen Idlib, och var en av nära 1 000 syriska advokater som aktivt verkade mot regimen. Flera av dem bildade grupperingen Samlingen för Syriens fria advokater. De försvarade demonstranter som gripits och som hamnat inför rätta i regimens domstolar. Dessutom protesterade de själva.

– När ropet på frihet dånade inne i justitiepalatset i Aleppo 2011 sade jag till mig själv: ”nu har al-Assad nästan fallit, nu behöver vi bara ha tålamod i några månader till”. Jag grät av glädje.

Men regimen slog tillbaka mot de oppositionella advokaterna med våld. Jamila Sadeq tvingades fly till områden som kontrollerades av oppositionen. Hon utbildade oppositionens väpnade styrka Fria syriska armén i frågor om krigslagar och människorätt.

I februari 2013 deltog Jamila Sadeq i en konferens i Sverige anordnad av Olof Palmes internationella centrum. I samband med Sverigebesöket beslöt hon att hoppa av och söka asyl.

– al-Assad började återta kontrollen i Syrien. Han överskred fler röda linjer utan att världen satte stopp för honom.

Jamila Sadeq var advokat i Syrien med människorättsfrågor som specialitet. 2012 tvingades hon fly och bor i dag i Strängnäs.
Jamila Sadeq var advokat i Syrien med människorättsfrågor som specialitet. 2012 tvingades hon fly och bor i dag i Strängnäs. Foto: Elin Åberg

Men revolten som startade år 2011 är inte den första som inträffat under Bashar al-Assads styre. Den första inträffade redan i juli år 2000, strax efter att Bashar al-Assad efterträtt sin far Hafez på presidentposten.

Tror du att det kommer nya försök till förändring?

– Demokratispåret kan mötas av flera besvikelser. Det viktigaste är att vi syrier inte förlorar hoppet om att diktaturen så småningom kommer att försvinna, säger Jamila Sadeq. Vi betalade ett högt pris i kampen mot al-Assad. Det får inte vara förgäves.

Läs mer:

Svek, kuppförsök och mordhot – al-Assads kusin om spelet bakom den syriska makten

Saeed Alnahhal: Syriska flyktingar kritiserar landsmän som skryter om semestrar i hemlandet

Ämnen i artikeln

Syrien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt