Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/visselblasaren-som-jobbat-for-pentagon-uppmanar-sverige-att-sta-utanfor-nato/

VÄRLDEN

Visselblåsaren som jobbat för Pentagon uppmanar Sverige att stå utanför Nato

I sin ungdom var Daniel Ellsberg republikan och en riktig ”stridis” – han gjorde tre år i marinkåren och skickades bland annat till Suezkrisen 1956. Numera är han en lika inbiten agitator för fred och nedrustning. På bilden talar han vid ett fredsmöte i Berlin år 2019.
Foto: Britta Pedersen/TT

För 60 år sedan arbetade Daniel Ellsberg för försvarshögkvarteret Pentagon. Han kalkylerade hur många hundra miljoner människor som skulle dö om USA anföll Moskva och Peking med kärnvapen.

Senare bytte Ellsberg sida. Bland annat läckte han hemliga dokument om Vietnamkriget. I dag är Daniel Ellsberg lidelsefull Natomotståndare. Hans budskap till Sverige är:

– Håll er utanför! Alliansen är en självmordspakt.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.