Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/vittnen-till-gruppvaldtakt-blir-haktade-och-offer-svartas-ned/

Fairmont Hotel i Kairo har över 500 rum, sju restuaranger och lyxsviter som kostar tusentals dollar natten. Här begicks gruppvåldtäkten som upprör hela Egypten och som fått landets kvinnor att vittna om opassande beteenden, sexism och övergrepp.
Fairmont Hotel i Kairo har över 500 rum, sju restuaranger och lyxsviter som kostar tusentals dollar natten. Här begicks gruppvåldtäkten som upprör hela Egypten och som fått landets kvinnor att vittna om opassande beteenden, sexism och övergrepp. Foto: Jonathan Larsen/Alamy
VÄRLDEN

Vittnen till gruppvåldtäkt blir häktade och offer svärtas ned

Gruppvåldtäkten på lyxhotellet i Kairo tystades ned i över sex år. Då tog metoo-vågen fart i Egypten. Via kampanjer i sociala medier lyckades unga kvinnor få det grova sexualbrottet till domstol.

Men nu har fallet tagit en vändning. Flera vittnen har häktats. Sabah Khodir, en av nätaktivisterna, säger att myndigheterna försöker skydda våldtäktsmännen och svärta ned offret.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 10 Kairo, Egyptens huvudstad, är arabvärldens kulturella hjärta och den afrikanska kontinentens näst största stad. Men Kairo räknas också som en av världens farligaste storstäder för kvinnor, enligt en undersökning som välgörenhetsstiftelsen Reuters Thomson gjorde härom året.
Foto: Friedrich Stark/Alamy
Bild 2 av 10 Egypten är det land i arabvärlden där kvinnor behandlas sämst, enligt en undersökning som forskningsinstitutet Thomson Reuters Foundation presenterade för några år sedan. Egyptens bottennotering beror bland annat på de många fallen av sexuellt våld och sexuella trakasserier och den stora andelen kvinnor som är könsstympade.
Foto: Alamy
Bild 3 av 10 Mozn Hassan är Egyptens mest kända kvinnorättsaktivist, grundare och föreståndare för Nazra, ett forskningsinstitut och rådgivningscentrum inriktat på att förebygga våld mot mot kvinnor. Hon säger till DN att Instagramkampanjen är ”ett stort kliv framåt för Egyptens kvinnor”.
Foto: Mohamed El-Shahed/AFP
Bild 4 av 10 Författaren Nawal El Saadawi i sin lägenhet på 26:e våningen i arbetarförorten Shubra i Kairo. Den nu 89-åriga El Saadawi drev på för att den folkliga revolten i Egypten år 2011 också skulle handla om kvinnornas frigörelse.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 10 Azza el-Garf valdes år 2012 in i det egyptiska parlamentet för Frihets- och rättsvisepartiet som står islamiströrelsen Muslimska brödraskapet nära. Hon kräver att lagen mot kvinnlig könsstympning som finns i Egypten ska upphävas och jämför könsstympningen med de bröst- och läppförstoringar som görs i västvärlden.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 10 Frivilliga bildar kedja för att skydda kvinnliga demonstranter under en stor manifestation på Tahrirtorget i Kairo sommaren 2013. Kvinnor som deltagit i gatuprotester har råkat ut för allt från glåpord och tafsande till rena överfall.
Foto: Amr Nabil/AP
Bild 7 av 10 Nadin Ashraf, 22-årig filsosofistudent i Kairo, uppmanade unga egyptiska kvinnor att vittna om sextrakasserier på Instagram. Hennes appell fick en metoo-våg att ta fart i Egypten.
Foto: Sima Diab/The New York Times/TT
Bild 8 av 10 ”Nej till trakasserier” säger målningen, som fotograferades 2013 i Kairo – som blivit utsedd till världens farligaste storstad för kvinnor.
Foto: Hassan Ammar/AP
Bild 9 av 10 Sabah Khodir, student och nätaktivist, är en av de unga egyptiska kvinnor som helhjärtat stöder den metoo-rörelse som tagit fart i landet de senaste månaderna. ”Jag gör allt jag kan för att sprida budskapet vidare” säger hon till DN.
Foto: Privat
Bild 10 av 10 Rothna Begum är jurist på människorättsorganisationen Human Rights Watch och har lång erfarenhet av att bevaka kvinnorättsfrågor i Mellanöstern. Hon kallar den senaste utvecklingen i gruppvåldtäktsmålet i Egypten för ”fasansfullt skrämmande”.
Foto: HRW