Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 12:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/wagnergruppen-har-borjat-lamna-bachmut/

VÄRLDEN

Ryssland placerar ut kärnvapen i Belarus

Videon är 1 min 28 sek lång. – Vi trängde oss in, vi stövlade över hela Ukraina i vår jakt på nazister. Under tiden gjorde vi livet surt för alla vi kunde, säger Prigozjin.

Ryssland har börjat placera ut kärnvapen i Belarus. Det bekräftade Belarus president Aleksandr Lukasjenko på torsdagen. Samtidigt började Wagnergruppen sitt tillbakadragande från Bachmut.

Under dagen bekräftade Belarus president Aleksandr Lukasjenko att kärnvapen nu har börjat överföras från Ryssland till Belarus. Enligt Lukasjenko rör det sig om taktiska kärnvapen som har mindre sprängkraft än strategiska kärnvapen.

Beslutet om att placera kärnvapen i grannlandet togs av Rysslands president Vladimir Putin i slutet av mars. Under torsdagen skrev de båda länderna under ett avtal om förflyttningen av kärnvapnen, skriver The Independent.

– Vi har byggt förråd där kärnvapnen ska lagras och därför har överföringen av kärnvapen kunnat inledas, sa Lukasjenko enligt den statskontrollerade nyhetsförmedlaren Belta.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu förklarade överförandet av kärnvapnen med att ”det kollektiva västerlandet i grunden för ett krig, utan att ha förklarat krig, mot våra länder”.

USA fördömde Rysslands beslut i ett uttalande från utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller på torsdagskvällen:

”Detta är det senaste exemplet på oansvarigt beteende som vi har sett från Ryssland sedan dess fullskaliga invasion av Ukraina för ett år sedan.”

Det är första gången som Ryssland placerar kärnvapen i andra länder sedan Sovjetunionens fall. USA har sedan tidigare kärnvapen placerade i fem Natoländer.

Under dagen bekräftade också den ukrainska militären att Wagnersoldaterna inlett sitt uttåg ur staden samtidigt som Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maliar konstaterade att Wagnerstyrkor fortfarande finns kvar i centrala Bachmut medan ukrainska styrkor kontrollerar sydvästra delen av stadens ytterområde.

”Fienden försöker stoppa vår framryckning längs flankerna med artilleribeskjutning. För närvarande skickar fienden ytterligare enheter till flankerna för förstärkning. I förorterna till Bachmut ersatte fienden Wagner-enheter med reguljära arméavdelningar. I själva staden Bachmut finns Wagnerstyrkorna fortfarande kvar”, skriver Maliar enligt ukrainska Interax.

onsdagen sa Prigozjin att Ryssland kan hotas av en revolution liknande den 1917 om inte vad han kallade ”den ryska eliten” tar kriget på allvar och skickar sina egna barn till Ukraina.