Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-21 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/who-barn-hart-drabbade-av-pandemin-i-amerika/

VÄRLDEN

WHO: Barn hårt drabbade av pandemin i Amerika

Barn i Syd- och Nordamerika har drabbats hårt av den pågående coronapandemin. Inte minst genom stängda skolor, men också sedan de själva smittats av viruset. Det säger den panamerikanska hälsoorganisationen PAHO i ett uttalande.

PAHO är en del av Världshälsoorganisationen WHO och varnade på onsdagen för att smittan nu ökar bland barn och unga vuxna. Hittills har 1,9 miljoner i dessa grupper smittats sedan pandemin började.

Förutom smittan, som också lett till dödsfall bland de unga, har stängda skolor drabbat gruppen hårt, enligt PAHO:

– Våra barn har missat fler skoldagar än barn i någon annan region. Varje dag som barn inte kan delta i en fysisk skolundervisning , desto större blir risken att de aldrig återvänder till skolan, säger PAHO-chefen Carissa Etienne till nyhetsbyrån Reuters.

Hittills har endast Pfizers vaccin godkänts för barn under 16 år medan Moderna och två kinesiska vacciner väntar på att få ett godkännande. En del länder, som Kuba och Chile, har börjat vaccinera barn och unga vuxna utan att invänta ett godkännande från WHO.

Antalet smittade och döda i Amerika ökar just nu mest i världen jämfört med andra regioner, enligt WHO:s senaste veckorapport. Samtidigt följer ökningen samma nedåtgående trend som i resten av världen.

Vissa länder sticker ut i statistiken som Ecuador där antalet smittade ökade med 72 procent denna vecka jämfört med veckan före.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt