Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 19:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/who-slutet-pa-pandemin-inom-rackhall/

VÄRLDEN

WHO: Slutet på pandemin inom räckhåll

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Foto: Jack Guez/AFP

Antalet nyrapporterade fall av covid-19 är, enligt Världshälsoorganisation, nere på de lägsta nivåerna sedan mars 2020, skriver Reuters. Nu säger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus att slutet på pandemin är inom räckhåll.

– Världen har aldrig varit i en bättre situation för att få ett slut på pandemin, sa han.

Sedan Världshälsoorganisation, WHO, i början av 2020 klassade coronautbrottet som en pandemi har det inte kommit så många positiva uttalanden från FN-organet. Men på onsdagen meddelade WHO-chefen slutet på pandemin skymtas.

– Vi är inte där än, men vi ser slutet inom räckhåll, sa generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens på onsdagen.

Antalet dödsfall och nya rapporterade fall är nere på de lägsta nivåerna sedan mars 2020 och nu tror organisationen att spridningen av viruset kan stoppas.

– Världen har aldrig varit i en bättre situation för att få ett slut på pandemin, sa han.

Samtidigt sa generaldirektören att länder måste fortsätta stärka sina riktlinjer, vaccinera högriskgrupper, bibehålla sjukvårdspersonal och ha tillräckliga lager av sjukvårdsmaterial.

– Nu är det dags att ta i ännu hårdare och säkerställa att vi skördar frukten av vårt hårda arbete, sa han.

WHO varnar också för framtida virusutbrott.

– Vi räknar med att det kommer ske framtida utbrott, eventuellt vid olika tillfällen på olika platser i världen, orsakade av undervarianter på Omicron eller andra mutationer, sa WHO:s epidemiolog Maria Van Kerkhove.

I oktober hålls ett möte med WHO:s experter där man ska avgöra om pandemin ska fortsätta klassas som ett nödläge för folkhälsan globalt.

Ämnen i artikeln

WHO
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt