Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 20:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/xi-jinping-vantas-resa-utomlands-efter-tva-ar-med-restriktioner/

VÄRLDEN

Xi Jinping väntas resa utomlands – efter två år med restriktioner

Xi Jinping väntas resa utomlands för första gången på två och ett halvt år.
Foto: Selim Chtayti/AP

Kinas ledare Xi Jinping har inte varit utanför landets gränser på två och ett halvt år på grund av Kinas hårda restriktioner mot pandemin. Nu meddelar Kazakstan att Xi besöker landet i nästa vecka, kort innan kommunistpartiets kongress i mitten av oktober.

Vad säger det om Kinas fortsatta strategi mot covid?

Xi Jinping, som är Kommunistpartiets generalsekreterare och Kinas president, är en av få statschefer i världen som helt undvikit resor utomlands på grund av pandemin. Hans senaste utlandsresa gick till Myanmar i januari 2020.

Därefter har Xi Jinping liksom nästan alla andra politiska ledare i Kina, utom utrikesministern Wang Yi och toppdiplomaten Yang Jiechi, hållit sig på hemmaplan – för att undgå importerade fall av coronavirus. Och ytterst för att visa på vilket allvar kommunistpartiet tar pandemin.

Något officiellt uttalande om Xi Jinpings resa har ännu inte gjorts i Peking. Men han väntas också besöka Uzbekistan i nästa vecka för att delta vid ett möte i Shanghai Cooperation Organisation, en centralasiatisk säkerhetspolitisk organisation. Där skulle det eventuellt kunna finnas möjlighet för ett möte mellan Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin. De sågs senast i Peking när vinter-OS startade, då de gjorde ett uttalande om att den nära relationen mellan deras länder inte har några gränser.

Vid G20-mötet på Bali i mitten av november, dit Xi Jinping väntas, enligt ett uttalande av Indonesiens president Joko Widodo, finns en ny möjlighet, som är mer sannolik, till ett möte mellan Xi och Putin.

Nog ser det ut som om det strikta reseförbudet är på väg mot sitt slut för den kinesiska ledningen. Men vad det betyder för kineser i allmänhet är oklart. Under pandemin har de bara kunnat resa på grund av studier, affärer eller för att besöka släktingar i utlandet.

Karantäner på upp till tre veckor har väntat vid återkomsten till Kina. Huruvida Xi tvingas till karantän när han kommer hem är okänt.

Däremot lär inte alla dörrar öppnas samtidigt när Kina till slut överger nolltoleransen mot covid. Det skulle riskera att sluta i en våg av smittade och döda, och därför väntas en ytterst långsam återgång.

En god nyhet i sammanhanget är att Kina just blivit det första landet som godkänt ett covidvaccin som inhaleras.

Ämnen i artikeln

Kina
Xi Jinping
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt