Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/zelenskyj-till-ryska-folket-vanta-tills-de-kommer-efter-er/

VÄRLDEN

Zelenskyj till ryska folket: Vänta tills de kommer efter er

38 sek. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fördömer det ryska folkets tystnad efter det han kallar rysk terror. - Er fega tystnad, ert försök att "vänta ut" vad som händer kommer bara att sluta med att samma terrorister kommer efter dig en dag, sade Zelenskyj i sitt dagliga videotal.

Sedan minst 30 civila dödats och många andra skadats efter ett ryskt angrepp mot ett flerfamiljshus i Dnipro vände sig Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till det ryska folket på söndagskvällen:

– Er fega tystnad kommer bara att upphöra den dag samma terrorister kommer efter er.

Fredagsmorgonens raketattack mot ett bostadskomplex i staden Dnipro sydost om huvudstaden Kiev dödade minst 30 civila och skadade mångdubbelt fler.

Attacken fick Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att vända sig till det ryska folket i sitt dagliga tal sent på söndagskvällen svensk tid.

Och han gjorde det på ryska:

– Jag vill säga till alla dem i Ryssland och från Ryssland, som inte ens nu kan uttala ens några få ord som fördömer denna terror, fastän de ser och vet allt mycket väl. Er fega tystnad, som är ett försök att vänta ut vad som just nu händer, kommer bara att upphöra den dag som samma terrorister kommer efter er. Ondskan är mycket känslig för feghet, ondskan kommer alltid ihåg de som fruktar den och som försöker vädja om nåd. Och när den kommer efter dig, då kommer det inte att finnas någon som skyddar dig, sa Zelenskyj.

I sitt tal sa Zelenskyj också Ukraina har en lista på 200 personer som man anser bidrar till kriget och därmed hjälper Ryssland att döda ukrainare. På listan finns ryska, belarusiska och ukrainska medborgare.

– Jag anser att det är rätt att det i dag finns ett beslut om att utöka våra sanktioner mot medborgare i Ryssland och andra personer som hjälper terrorn. Ansvaret för terrorn kommer att delas av alla: både de som dödar och de som hjälper till att döda.

Zelenskyj sa också att räddningsarbetet inte får upphöra trots att möjligheten att hitta fler personer vid liv under betongen är mycket liten.

– Men vi kommer att slåss för varje person och hittills har dussintals kunnat grävas fram och räddas, inklusive sex barn, sa presidenten som också konstaterade att en 15-årig flicka befann sig bland de som inte kunnat räddas.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt