Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/amina-manzoor-det-har-visar-hur-viktiga-fas-3-studier-ar/

Vetenskap

Amina Manzoor: Det här visar hur viktiga fas 3-studier är

Foto: Jonas Lindstedt

Astra Zeneca har tillfälligt pausat fas 3-studien av ett vaccin mot covid-19 efter att en testperson drabbats av en sjukdom. DN:s medicinreporter Amina Manzoor svarar på tre frågor om vad detta innebär.

Vad har hänt?

– En person som har deltagit i en studie för ett vaccin mot covid-19 har drabbats av en sjukdom. Därför har studien tillfälligt pausats medan en oberoende grupp undersöker om sjukdomen kan bero på vaccinet. Vaccinet utvecklas av Astra Zeneca i samarbete med Oxford University och är ett av de vaccin som ligger långt fram i utvecklingen.

Vad innebär detta?

– När ett stort antal människor deltar i en klinisk studie av ett läkemedel eller vaccin kan någon bli sjuk. Det kan vara en slump, men det kan också bero på läkemedlet eller vaccinet. Därför är det viktigt att det utreds vad det beror på. Det är också standardförfarande att studier pausas om något oväntat inträffar, det är inte heller ovanligt.

Vad säger detta om vaccinets framtid?

– Det är för tidigt att säga. Utredningen får visa om sjukdomen var en biverkning av vaccinet eller en slump. Vi vet inte hur länge fas 3-studien pausas, vilket kan försena ett vaccin.

Hela världen väntar på ett vaccin mot covid-19. Vaccin ges till ett stort antal friska människor för att undvika sjukdom och det är därför extra viktigt att de är mycket säkra. För att ett vaccin ska godkännas måste de testas i flera olika faser. Fas 3 är det sista steget innan ett godkännande, då testas vaccinet på ett stort antal människor för att ta reda på om det verkligen skyddar mot sjukdom samt att det inte ger några ovanliga, men allvarliga biverkningar. Nio vaccin testas nu i fas 3.

Det här visar hur viktigt det är att även vaccin mot covid-19 testas för effektivitet och säkerhet i stora fas 3-studier. Vi kan inte skynda på eller hoppa över den processen, inte ens under en pandemi.

Läs mer: Astra Zeneca pausar vaccintest efter sjukdomsfall

Ämnen i artikeln

Astra Zeneca
Vaccination
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt