Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/amina-manzoor-vaccinnationalism-kan-leda-till-att-riskgrupper-blir-utan-vaccin/

Vetenskap

Amina Manzoor: Vaccinnationalism kan leda till att riskgrupper blir utan vaccin

Foto: Claudio Bresciani/TT

Det kommer inte att finnas tillräckligt med vaccin mot covid-19 i början. Om alla länder bara tänker på sig själva riskerar många utsatta att bli utan vaccin.

Under Nobelveckan förra året ledde jag ett samtal om pandemier med Nobelpristagaren Peter Doherty och författaren Hanne-Vibeke Holst. Vi visste då inte att ett helt nytt virus börjat smitta människor i staden Wuhan i Kina, men alla experter var överens om att det bara var en tidsfråga innan en ny pandemi skulle drabba världen. Utan att veta vad vi hade framför oss sa Hanne-Vibeke Holst att det inte bara handlar om att överleva pandemin, utan att vi också måste överleva moraliskt. Jag har tänkt mycket på det under det här året.

I början av utbrottet kallade somliga det nya coronaviruset för den stora utjämnaren. Vem som helst kunde drabbas, vem som helst kunde bli svårt sjuk och dö. Men det stämde inte. Precis som i så många andra sammanhang drabbas socioekonomiskt svaga grupper mycket hårdare av pandemin jämfört med mer socioekonomiskt starkare grupper. De har högre risk att bli svårt sjuka och dö och påverkas i högre grad negativt av stängda samhällen och skolor.

Pandemin slår också hårdare mot låginkomstländer. Under våren behövde hela världen skyddsutrustning för sjukvårdspersonal, respiratorer, syrgas och läkemedel. Det blev en global brist som särskilt drabbade länder med mindre resurser.

Nu handlar det om vaccin. Det utvecklas vaccin mot covid-19 i rekordfart och förhoppningen är att det kommer att finnas ett godkänt vaccin i slutet av året eller i början av nästa. Men alla länder kommer att vilja ha ett vaccin och det kommer inte att kunna produceras tillräckligt många doser i början för att täcka det stora behov som finns.

Det innebär stora utmaningar. Dels måste vaccinet fördelas till de mest behövande grupperna inom länder. En större utmaning är också att fördela vaccinet rättvist mellan länder. Det finns en oro för att rika länder, som kan betala mest för vaccinet, kommer att köpa upp alla doser och lämna låginkomstländer utan.

Världshälsoorganisationen WHO har därför tillsammans med vaccinorganisationerna Cepi och Gavi skapat initiativet Covax. Målet är att köpa och fördela vaccindoser rättvist, så att riskgrupper i alla länder kan vaccineras. Ett stort antal länder, varav många höginkomstländer, har redan uttryckt intresse att vara med.

Nu har Vita huset meddelat att USA inte kommer att delta i vaccinsamarbetet. I stället kommer man att försöka säkra vaccin till sina medborgare på egen hand. Inte oväntat av ett land vars president flera gånger lovat att alltid sätta USA först. USA är inte heller det enda land som har avstått från att delta i Covax.

Den här typen av vaccinnationalism kan leda till att människor med låg risk i rika länder vaccineras medan riskgrupper i fattigare länder blir utan vaccin. Vill vi verkligen ha det så?

Ämnen i artikeln

Vaccination
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt