Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/anna-bratt-hela-varlden-foljer-utvecklingen-i-israel/

VETENSKAP | KOMMENTAR

Anna Bratt: Hela världen följer utvecklingen i Israel

I en förstad till Tel Aviv får en man sin tredje dos vaccin, 12 juli 2021.
I en förstad till Tel Aviv får en man sin tredje dos vaccin, 12 juli 2021. Foto: Jack Guez/AFP

Smittspridningen av deltavarianten ökar i Israel, men det märks knappt i antalet sjukhusvårdade eller döda. Det är väntat i ett land med många vaccinerade, skriver DN:s medicinreporter Anna Bratt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

För bara ett par månader sedan firade israelerna att livet började återgå till hur det var före pandemin. Då hade nästan 60 procent av befolkningen fått två vaccindoser. Den låga smittspridningen gjorde att man kunde ta av sig sitt munskydd och slippa bemöda sig om att hålla avstånd till andra människor.

Men så kom deltavarianten av sars-cov-2-viruset till landet. Israel får nu trots ännu fler vaccinerade invånare se lokala utbrott av covid-19.

Det var väntat, inte minst med tanke på deltavariantens höga smittsamhet.

Men trots att smittspridningen tar fart igen syns bara en begränsad ökning i antalet sjukhusvårdade och relativt få döda i Israel.

Det är också väntat.

Två doser av covid-19-vaccin ger enligt flera studier skydd även mot virusets deltavariant, om än något lägre än mot den tidigare alfavarianten. Vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död, men inget vaccin ger ett fullständigt skydd. Man kan fortfarande bli smittad, och få en mild sjukdom.

Deltavarianten uppskattas vara ungefär 60 procent mer smittsamt än alfavarianten, som i sin tur är mer smittsam än ursprungsviruset. Deltavarianten har goda förutsättningar att spridas snabbt och infektera framför allt ovaccinerade personer, men också de som av hälsoskäl inte får tillräckligt skydd av vaccinet. Det är vad vi nu ser hända i både Israel och Storbritannien, som också har vaccinerat en stor del av sin befolkning.

Israel har därför nyligen beslutat att erbjuda en tredje spruta, en så kallad boosterdos, till sköra människor med till exempel nedsatt immunförsvar. Israel har bara använt Pfizer/Biontechs vaccin i sitt nationella vaccinprogram. Enligt Pfizer/Biontech minskar skyddseffekten redan ett halvår efter full vaccination. Företagen hävdar också att en tredje dos kraftigt ökar skyddet mot sjukdomen, men de har ännu inte publicerat alla resultat från sina studier. Många forskare är kritiska till att en tredje dos redan skulle behövas.

Hela världen följer nu utvecklingen i Israel (och i Storbritannien), som hör till de länder i världen som har kommit längst i vaccinationen. En intressant fråga är hur hög vaccinationsgrad som kommer att behövas för att stoppa viruset, det vill säga hur stor andel av befolkningen som är vaccinerad för att man ska nå flockimmunitet.

När flockimmuniteten är nådd stoppas smittspridningen och risken minskar för att mutationer hos sars-cov-2-viruset skapar nya och ännu mer smittsamma varianter.

Tidigare talade man i Israel om att det räcker med en vaccinationsgrad på omkring 70 procent, men med deltavarianten tror vissa att det i stället handlar om minst 80 procent.

Läs mer:

Israel världsmästare på vaccinering – men nu dämpas jubelropen av deltavarianten

Chefsläkare: ”Utmaning att få folk att prioritera vaccination”

Englands lättade restriktioner väcker oro hos grannländer

Ämnen i artikeln

Israel

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt