Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/atalade-klimataktivister-havdar-nodratt/

VETENSKAP

Åtalade klimataktivister hävdar nödrätt

Delar av de klimatprotester som ägde rum i centrala Stockholm den 28 augusti 2020.
Delar av de klimatprotester som ägde rum i centrala Stockholm den 28 augusti 2020. Foto: Magnus Hallgren

Kan det vara nödrätt att blockera en vägkorsning i centrala Stockholm mitt under rusningstid för att öka medvetenheten om klimatfrågan? Det hävdar 24 klimataktivister i ett fall som nu prövas i Stockholms tingsrätt.

– Jag hävdar att vi befinner oss i en existentiell nöd för hela mänskligheten och civilisationen, säger en av de 24 åtalade klimataktivisterna, en 57-årig kvinna, till domaren i Stockholms tingsrätt.

– Då är det här en relevant handling till den desperata situationen, likadant som att jag skulle ha slagit in fönstret på en bil där ett barn sitter och håller på att kvävas i solen.

Tillsammans med 23 andra aktivister är hon åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten, ett brott som kan ge böter eller högst sex månaders fängelse.

Brottet begicks enligt åklagarens sakframställan i samband med en manifestation i centrala Stockholm i augusti 2020. Aktivisterna ska då ha vägrat att lyda polisens uppmaning att lämna den gata de hade blockerat i två timmar mitt under rusningstrafik. Till slut blev aktivisterna bortburna och fick legitimera sig.

Den senaste tiden har flera liknande klimataktioner utförts i Sverige.

Samtliga åtalade håller i stora drag med om åklagarens beskrivning av vad som hände, men alla förnekar brott. I stället hänvisar de till nödrätten och menar att klimatförändringarna hotar liv, hälsa och egendom.

Rättegången inleds med att en av de åtalade, en man i 75-årsåldern, håller en föreläsning om hur användningen av fossila bränslen driver klimatförändringen – och att varken Sverige eller världens övriga länder är i närheten av att minska sina utsläpp tillräckligt mycket för att klara de klimatmål världen enats om för att skydda framtida generationer från de värsta konsekvenserna.

– Ungefär hälften av koldioxidutsläppen har skett efter 1990, då de internationella klimatförhandlingarna startade och världens länder lovade att ta hand om problemet, och vi kan ännu inte se någon minskning, säger han.

– Man skiter fullständigt i att ta ansvar för det man säger att man ska göra. Det var det som gjorde att jag åkte till Stockholm för att delta i de här demonstrationerna och göra något som normalt inte alls ingår i det som skulle göra, säger en annan av de åtalade, 69-åriga Barbro Stigsdotter, som tidigare har berättat för DN om sitt deltagande i manifestationen.

– Jag känner mig rädd och frustrerad och förbannad över att ingen ledare tar ansvar för detta. Därför satt jag kvar, till vilken nytta det nu kan ha varit. Men det var i alla fall att göra någonting.

Barbro Stigsdotter, 69, är en av de åtalade och har tidigare berättat om aktionen för DN.
Barbro Stigsdotter, 69, är en av de åtalade och har tidigare berättat om aktionen för DN. Foto: Anders Hansson

Åklagaren undrar om Barbro Stigsdotter hörde polisens befallning att hon skulle lämna gatan.

– Jag tror det, jag utgår från det, säger Barbro Stigsdotter.

– Minns du om du gjorde något med anledning av det? frågar åklagaren.

– Ja stod kvar och så småningom satte jag mig, jag bestämde mig för att sitta kvar.

– Och det var på grund av nöd?

– Ja.

Barbro Stigsdotter berättar att hon sedan plockade fram sin legitimation i förväg, för att underlätta polisens arbete.

Dennis Martinsson, forskare i straffrätt vid Stockholms universitet, tror att det finns ganska små utsikter för de åtalade klimataktivisterna att få igenom hänvisningen till nödrätt. I liknande miljömål som han har studerat tidigare har den typen av argument underkänts.

– Sett till hur domstolarna har resonerat tidigare är det nog svårt att tänka sig att domstolen går med på att det föreligger ett sådant akut hot mot liv, hälsa eller egendom som krävs i juridisk mening för att man kan ska kunna åberopa nöd, säger Dennis Martinsson.

– Sedan kan man förstå att det finns de som i bredare bemärkelse tycker att läget är så pass akut. Men det är inte nödvändigtvis samma sak som att det föreligger fara i juridisk mening med hänvisning till nöd.

Rättegången pågår i två dagar. Domen ska meddelas den 31 maj klockan 11.00.

Läs mer:

Forskare uppmanar till ”klimatrevolution”

Så slår kriget mot det globala klimatarbetet

Ämnen i artikeln

Klimatet
Miljö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt