Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-30 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/bilden-pa-det-svarta-halet-i-vintergatans-mitt/

VETENSKAP

Bilden på det svarta hålet i Vintergatans mitt

Videon är 1 min 59 sek lång. För första gången har forskare fångat det svarta hål som länge misstänkts finnas i hjärtat av vår galax. Forskare har länge observerat stjärnor i omlopp runt något osynligt, kompakt och massivt i mitten av Vintergatan, vilket tolkats som ett svart hål.

För första gången har vi fått se en bild av det svarta hålet i Vintergatans mitt. Det är också ett bevis på vad mänskligheten kan åstadkomma när vi samarbetar över gränser, och ett test för att se om våra fysikteorier håller även under universums mest extrema förhållanden.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.