Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 07:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/darfor-bor-de-som-varit-covidsjuka-vaccinera-sig/

VETENSKAP

Därför bör de som varit covidsjuka vaccinera sig

Foto: Johan Nilsson/TT

Deltavarianten är motståndskraftig mot vissa antikroppar som finns hos tidigare covidsjuka, visar en ny studie. Men två doser vaccin ger skydd mot svår sjukdom.

Franska forskare har undersökt hur motståndskraftig den nya deltavarianten av sars-cov-2-viruset är mot antikroppar som finns i blodet hos två grupper: människor som har varit sjuka i covid-19 för högst ett år sedan eller personer som har fått vaccin från Astrazeneca eller Pfizer/Biontech. Resultatet har jämförts med de tidigare varianterna alfa (som tidigare kallades den brittiska), beta (den sydafrikanska) och en variant som liknar ursprungsviruset.

Studien, som publiceras i vetenskapstidskriften Nature, visar att deltavarianten kan fly undan de antikroppar som finns i blodet hos personer som varit sjuka i covid-19. Antikroppar kan stoppa viruset från att binda till våra celler och därmed förhindra att vi blir infekterade.

Men det betyder inte att den som har haft sjukdomen saknar skydd mot deltavarianten. Forskarna har bara undersökt antikropparna i blodet och om de inaktiverar viruset. Men vårt immunsystem är mer komplicerat än så. Forskarna har till exempel inte tittat på immunförsvarets t-celler som också har betydelse för vilket skydd vi får.

Virusforskaren Ali Mirazimi.
Virusforskaren Ali Mirazimi. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi vet för lite om t-cellernas funktion, därför väljer forskarna att titta på antikropparna som vi kan mer om. De säger mycket om det skydd vi har, säger Ali Mirazimi, som är professor i virologi vid Karolinska institutet.

Han poängterar att en viktig slutsats i studien är att personer som varit sjuka i covid-19 bör vaccinera sig.

– Då får de ett mycket bra skydd mot delta och andra varianter, säger Ali Mirazimi.

Forskarna kommer också fram till att en dos av de två vaccinerna ger en sämre effekt och därmed lägre skydd mot delta- och betavarianterna hos dem som inte varit covidsjuka. Två doser ger dock bra effekt och skydd, om än något lägre mot deltavarianten.

– Studien har visserligen ett begränsat antal deltagare. Men den visar hur viktigt det är att ta två doser vaccin. Eftersom vaccinet från Moderna är väldigt likt Pfizer/Biontechs vaccin så kan man utgå från att det har samma effekt och skydd, säger Ali Mirazimi.

Läkemedel som innehåller antikroppar, till exempel bamlanivimab som används i behandling av mild till måttlig covid-19, har enligt studien ingen effekt på deltavarianten.

– Det är bekymmersamt om en del av dessa antikroppsbaserade antivirala läkemedel inte kommer att funka optimalt, men det finns fortfarande andra som funkar bra på dessa varianter, säger Ali Mirazimi.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt