Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 08:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/einsteins-manuskript-auktioneras-ut/

VETENSKAP

Einsteins manuskript auktioneras ut

Albert Einstein.
Albert Einstein. Foto: AP

Ett sällsynt manuskript av Albert Einstein ska säljas på auktion i Paris på tisdag. Den väntas inbringa mellan 23 och 34 miljoner kronor enligt auktionsbyrån Christie's.

TT Text

”Detta är utan tvekan det mest värdefulla Einstein-manuskriptet som någonsin sålts på auktion”, skriver byrån i ett uttalande.

Dokumentet som är på 54 sidor skrevs för hand av Einstein och hans kollega Michele Besso under 1913 och 1914 i den schweiziska staden Zürich.

Enligt Christie's var det tack vare den schweiziska ingenjören Besso som manuskriptet bevarades till eftervärlden, eftersom geniet Einstein själv knappast skulle spara på ett enkelt arbetsdokument. I dag utgör det en fascinerande inblick i huvudet på 1900-talets största vetenskapsman, skriver auktionsbyrån.

Fysikern Albert Einstein publicerade sin berömda relativitetsteori 1905. 1921 tilldelades han Nobelpriset i fysik ”för hans förtjänster om den teoretiska fysiken, särskilt för hans upptäckt av lagen för den fotoelektriska effekten”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt