Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/experterna-svarar-kommer-en-fjarde-vag-eller-inte/

VETENSKAP

Experterna svarar: kommer en fjärde våg – eller inte?

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.
Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet:

Kommer vi att få en fjärde våg i Sverige, liknande den Norge och Danmark fått?

– Med stor sannolikhet, ja. Framför allt på grund av den kraftiga uppgång vi ser i andra länder, som har en minst lika hög vaccinationstäckning som vi i Sverige har. Det händer i stora delar av norra Europa, även i länder som haft en stor smittspridning, och vi såg det redan i somras i England, så risken att det sker även i Sverige är hög.

Är det bra att testningarna utökas till att även gälla dubbelvaccinerade?

– Det är ett jättebra beslut. Det möjliggör en mer effektiv smittspårning. Det innebär också en möjlighet till att bryta smittkedjor och stoppa lokala utbrott, till exempel på en arbetsplats, tidigt i förloppet.

Är covidpass för större evenemang en bra idé?

– Ja, eftersom det ökar tryggheten för besökarna. Hur det påverkar smittspridningen är dock svårare att säga. Samtidigt är det viktigt att hitta sätt för de som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig, så att de inte stängs ute.

Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi vid Linköpings universitet
Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi vid Linköpings universitet Foto: Linköpings universitet

Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi vid Linköpings universitet:

Kommer vi att få en fjärde våg i Sverige, liknande den i Norge och Danmark?

– Troligtvis inte. Vi har redan haft en förhållandevis stor smittspridning bland de som i högre grad är ovaccinerade, det vill säga de unga. Det finns de som väljer att inte vaccinera sig, men de är inte lika många. Den stora gruppen är de unga där många alltså redan är immuna, tack vare en naturligt genomgången infektion.

Är det bra att testningarna utökas till att även gälla dubbelvaccinerade?

– Absolut, av två orsaker. Dels får vi en bättre koll på nya varianter, så att vi hinner upptäcka dem, dels upptäcker vi på ett tidigt stadium fall där personer riskerar att bli allvarligt sjuka och då måste vi ha testning och smittspårning.

Är covidpass för större evenemang en bra idé?

– Ja och det ska gälla oavsett ålder. Effekten blir att ovaccinerade inte kan umgås och träffa andra lika mycket, som vaccinerade kan göra. En vaccinerad som insjuknar sprider mindre smitta, än vad ovaccinerad gör. Alltså kan vaccinerade umgås tätare än vad ovaccinerade kan göra, och ändå hålla nere smittspridningen.

Magnus Gisslén, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.
Magnus Gisslén, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet. Foto: Ingrid Gisslén

Magnus Gisslén, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet:

Kommer vi att få en fjärde våg i Sverige, liknande den i Norge och Danmark?

– Troligtvis får vi en viss ökning, men sannolikt inte lika omfattande som i vissa andra länder. Det beror dels på grund av vaccinationstäckningen, dels för att så många haft en naturlig infektion. Dessutom tror jag att vi ganska snabbt kommer att få ut en tredje dos till de personer som tillhör riskgrupperna och till sjukvårdspersonalen.

Är det bra att testningarna utökas till att även gälla dubbelvaccinerade?

– Ja, eftersom det är ett väldigt bra sätt för att hålla koll på pandemin. Det är min personliga åsikt och jag är medveten om att det finns andra sorters hänsyn som man måste göra, som kostnader. Men därutöver kommer det, förhoppningsvis, också snart finnas möjlighet att behandla personer med infektion, men då måste vi kunna hitta dem tidigt.

Är covidpass för större evenemang en bra idé?

– Ja, eftersom smittspridningen framför allt drivs av ovaccinerade på platser med trängsel inomhus. Nu ska det införas vid inomhusevenemang med fler än hundra deltagare där vi vet att det finns risk för smittspridning. Om smittspridningen trots det ökar, finns goda möjligheter att innefatta andra sammanhang, som barer och restauranger.

Läs mer:

Sveriges höga dödstal kan ha skyddat mot fjärde våg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt