Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/for-fa-deltagare-over-55-i-astra-zenecas-vaccinstudier-haller-aldre-pa-halster/

Vetenskap

För få deltagare över 55 i Astra Zenecas vaccinstudier håller äldre på halster

Idag får de över 65 i Sverige som väntar på vaccin antingen vänta på ett vaccin från de redan godkända leverantörerna eller vänta in fler besked från Astra Zeneca som lär komma från företagets fas 3-studie i USA om ett par veckor. Med fler deltagare i sina första fas 3-studier hade man kanske haft svar om det redan i dag.
Idag får de över 65 i Sverige som väntar på vaccin antingen vänta på ett vaccin från de redan godkända leverantörerna eller vänta in fler besked från Astra Zeneca som lär komma från företagets fas 3-studie i USA om ett par veckor. Med fler deltagare i sina första fas 3-studier hade man kanske haft svar om det redan i dag. Foto: Oli Scarff/AFP

Varken Sverige eller Tyskland kommer ge Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år. I Schweiz godkänns det inte alls. Detta efter att företagets fas 3 studier hittills inte kunnat visa på tillräckligt mycket data på skyddseffekten bland äldre vuxna.

– Designen av studien kunde varit klart bättre, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor på Karolinska institutet.

När europeiska läkemedelsverket EMA rekommenderade Astra Zenecas vaccin förra veckan uppgav man att alla över 18 kunde ta vaccinet, men att man hade önskat mer data över hur skyddseffekten såg ut bland personer över 55 år. Detta i sin tur ledde till att både det tyska läkemedelsverket och svenska Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar vaccinet till personer över 65 år.

De svenskar som är över 65 år kommer antingen få vänta på de redan godkända leverantörerna Pfizer/Biontech och Moderna eller avvakta fler besked från Astra Zeneca som lär komma om ett par veckor.

Lejonparten av de studier EMA och andra myndigheter tagit ställning till är Astra Zenecas fas 3 studier i Brasilien och Storbritannien, utförda i samarbete med Oxford-universitetet. De har inte tillräckligt många sjukdomsfall i covid-19 i gruppen över 55 för att kunna dra några slutsatser om skyddseffekt.

– Visst är det lätt att vara efterklok men självklart hade det varit bra om man hade tagit med fler äldre i sina fas 3-studier, säger Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker på Karolinska institutet.

Matti Sällberg och Ali Mirazimi som själva forskar på ett svenskt coronavaccin vid Karolinska institutet vet av egen erfarenhet hur svårt det är att konstruera en medicinsk studie med rätt och tillräckligt många deltagare. I efterhand är de dock eniga om att Astra Zenecas första fas 3-studier kunde designats bättre för att få svar om skyddseffekten på äldre.
Matti Sällberg och Ali Mirazimi som själva forskar på ett svenskt coronavaccin vid Karolinska institutet vet av egen erfarenhet hur svårt det är att konstruera en medicinsk studie med rätt och tillräckligt många deltagare. I efterhand är de dock eniga om att Astra Zenecas första fas 3-studier kunde designats bättre för att få svar om skyddseffekten på äldre. Foto: Jonas Lindkvist

I en tidig presentation studiernas resultat i den vetenskapliga tidskriften The Lancet från början av december 2020 hade man gett två doser vaccin till 1.418 personer över 55 år. Det motsvarade bara drygt 12 procent av alla deltagare. Av dem blev bara totalt 5 sjuka i covid-19 vilket var mycket lägre andel än bland de yngre deltagarna. Där framgår också att man började rekrytera deltagare över 55 senare än andra.

– Det är mycket möjligt att de äldre i studien var bättre på att följa restriktionerna. Det är så klart svårt att kontrollera för när man designar sin studie. Men myndigheterna anser ändå att man haft för få äldre med och då kunde designen av studien varit klart bättre, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor på Karolinska institutet.

All data från Astra Zeneca som EMA och andra myndigheter analyserat finns inte tillgänglig ännu men faktumet att man anser bevisningen vara för svag bland äldre kvarstår.

– Det man kan säga är att det fanns för lite data. Det hade man kunnat rätta till med att ha fler deltagare men vi kommer att få kompletterande info inom de närmsta veckorna, säger Karl-Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Svar på hur bra skyddseffekt som Astra Zenecas vaccin har på äldre kommer förr eller senare att komma. Men när tidigare studier redan säger att vaccins skyddseffekt ofta är lägre bland äldre kan man fråga sig hur bra det var att börja rekrytera personer över 55 i ett senare skede och att inte ta in fler.

– Vaccinen är framtagna både för att bromsa spridningen av virus och att skydda de som är i riskgrupper vilket främst är de äldre. När man då inte kan visa på tillräckliga data bland dem är detta såklart oturligt. Men varför man hade så få äldre deltagare kan bara Astra Zeneca och Oxford svara på, säger Matti Sällberg.

Vad kommer EMA, andra myndigheter vilja se för resultat från Astra Zenecas studie i USA för att godkänna vaccinet även för äldre?

– Jag skulle gissa att man vill se att vaccinet bibehåller en skyddseffekt över 50 procent även bland de över 65, säger Matti Sällberg.

Astra Zeneca själva ser snarare på saken som att man fick fram svar om den yngre populationen snabbt än att det är svaren om de äldre som dröjer.

Hur kan en läkemedelsjätte som Astra Zeneca missa att ta hänsyn till den viktigaste målgruppen för vaccinet?

– Jag kan förstå att man undrar det. När vi gick in i samarbetet med Oxfords universitet i april i fjol hade de redan valt en design för vaccinstudien och det är vanligt att man då börjar med de minst sköra åldersgrupperna, av säkerhetsskäl. Sedan ökade man efterhand på med äldre försökspersoner, säger företagets Nordenchef Anna-Lena Engwall.

Varför har detta inte drabbat andra vaccinproducenter?

– Man måste förstå att den första studien var akademisk, de tänkte helt rätt och vi är glada att de kom i gång så fort. Astra Zenecas egen studie i USA har en mycket bredare population.

Läs mer: Astra Zeneca – från idolskap till skamvrån

Ämnen i artikeln

Vaccination
Astra Zeneca
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt