Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/forskare-darfor-ar-tioprocentarna-drivande-i-klimatkrisen/

VETENSKAP

Forskare: Därför är tioprocentarna drivande i klimatkrisen

Majoriteten av tioprocentarnas klimatutsläpp kommer från flygresor, motorfordon och boende – utsläpp som ökar med inkomsten, enligt en rapport i Nature Energy.
Foto: Daniel Costantini

Människor med hög status eldar på klimatförändringen – men har samtidigt störst möjligheter att vrida utvecklingen åt rätt håll, menar en internationell forskargrupp i tidskriften Nature Energy. Det gäller många fler än den rikaste procenten.

– En stor del av den svenska medelklassen ingår här, och har mer makt än den inser, säger klimatforskaren Kimberly Nicholas.

För att få reda på vad man själv kan göra för en klimatomställning finns en enkel tumregel.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.