Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/forskare-kan-ha-hittat-lakemedel-for-sorkfeber/

VETENSKAP

Forskare kan ha hittat läkemedel mot sorkfeber

Skogssork.
Skogssork. Foto: Hasse Holmberg/TT

Forskare vid Umeå universitet har tillsammans med kollegor från USA och Finland hittat antikroppar som kan möjliggöra behandling av sorkfeber, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

TT Text

Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorken, och kan i värsta fall vara dödlig för människor. Upp till 2 000 svenskar får sjukdomen varje år. Antikropparna som forskarna hittat ser ut att kunna användas för att bekämpa infektioner som orsakas av virusfamiljen där sorkfeber ingår.

– Det vi har hittat och det vi har studerat är personers immunförsvar när de har blivit infekterade av sorkfebervirus, säger Mattias Forsell, docent vid Umeå universitet och en av studiens huvudförfattare, till SVT.

– Genom att sedan avgöra vilka personer som fått ett väldigt bra immunförsvar så kan vi i princip kopiera delar av den immunförsvarsreaktionen och göra det till ett läkemedel.

Det kommer dock ta flera år innan det nya forskningsfyndet kommer att kunna användas i praktiken. I Sydamerika ska kliniska studier påbörjas på människor. Där dör var tredje person som blir infekterad av viruset.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt