Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/henrik-evertsson-och-juryn-for-stora-journalistpriset-utsedda-till-arets-forvillare-2021/

VETENSKAP

Henrik Evertsson och juryn för Stora journalistpriset utsedda till årets förvillare 2021

Journalisten Henrik Evertsson.
Journalisten Henrik Evertsson. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Serien ”Estonia – Fyndet som ändrar allt” belönades med Stora journalistpriset för årets avslöjande 2020. Nu utser föreningen Vetenskap och Folkbildning både upphovsmannen Henrik Evertsson och prisjuryn till Årets förvillare 2021.

Journalisten Henrik Evertsson och juryn för Stora journalistpriset har enligt Vetenskap och Folkbildning ”till en bred allmänhet lyft fram och legitimerat konspirationsteorier kring Estoniakatastrofen.”

– Henrik Evertssons dokumentär är ett konspiratoriskt hopklipp som, förutom att förvilla, även har gjort många anhöriga illa och försvårat deras sorgearbete. Att Evertsson applåderades av Stora journalistprisjuryn och tilldelas priset Årets avslöjande är ofattbart, säger Vetenskap och Folkbildnings ordförande Pontus Böckman i ett pressmeddelande.

I dokumentärserien ”Estonia – Fyndet som ändrar allt” intervjuas överlevande från färjekatastrofen, och bilder på ett tidigare okänt hål i fartygets skrov presenteras. Dokumentären har ”med konspirationsteoretiska argument och knep närt ett ifrågasättande av den officiella förklaringen till ett av vårt lands största tragedier. Tittaren ges varken en rättvis bild av myndigheternas arbete eller en redogörelse för svagheterna i alternativa förklaringar till olyckan”, skriver Vetenskap och Folkbildning. Henrik Evertsson torgför ”en spektakulär spionfantasi kring händelseförloppet” istället för att sträva efter att ge allmänheten relevanta fakta.

– Att låta människor med trauma exponeras på detta sätt är djupt oetiskt och oförsvarligt. Den journalistiska täckningen kring dokumentären har varit en stor pressetisk blunder som vi hoppas att media tar lärdom av, säger Pontus Böckman.

Juryn för Stora journalistpriset 2020 har brustit anmärkningsvärt i källkritik, anser föreningen. ”Trots att Evertssons dokumentär tydligt använder sig av en konspirationsteoretisk berättarteknik och att det föreligger direkt manipulation av data har juryn inte uppmärksammat detta och valt att bortse från de signaler som kommit dem till känna.”

Genom att ge priset för Årets Avslöjande till Henrik Evertsson har juryn ”bidragit till att legitimera konspirationsteorier, släta över gravfridsbrott, underminera förtroendet för myndigheter samt skada allmänhetens generella relation till fakta, kunskap och journalistik.”

– Jag har då det var aktuellt svarat på denna kritik mot den dåvarande juryns beslut i radio, TV och dagstidning. Under debatten som följde på prisutdelningen 2020 framkom ingenting i sak som inte den dåvarande juryn hade beaktat, och så tycks vara fallet även denna gång. Därav har inte heller Stora journalistpriset något nytt att säga i frågan, säger Stora journalistprisets ordförande Jonas Bonnier.

Vetenskap och Folkbildning grundades 1982 och är en ideell förening med uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Sedan 1987 utser föreningen Årets folkbildare och Årets förvillare.

Utmärkelsen Årets folkbildare 2021 går till Maria Ahlsén och Jessica Norrbom för arbetet med boken och podcasten Frisk utan flum, och Jacob Gudiol, författare och debattör inom träning och hälsa.

– Ahlsén, Norrbom och Gudiol är föredömliga och välkomna exempel på goda folkbildare. Deras insatser kan innebära verklig skillnad för den som söker kloka och pålitliga råd inom området kost och hälsa, säger Pontus Böckman.

DN söker Henrik Evertsson för en kommentar.

Läs mer:

Stora journalistpriset till Estonia-filmaren

DN Debatt. ”Stora journalistpriset ger tyngd åt konspirationsteorier”

Estoniadomen överklagas till hovrätten

Estoniaanhörig försvarar haveriutredningens resultat

Ordförande för Stora journalistpriset: ”Det är roligt att det diskuteras”

Ämnen i artikeln

Estonia
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt