Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 03:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/jannike-kihlberg-att-jobba-med-i-stallet-for-mot-naturen-ger-manga-vinster/

VETENSKAP | KOMMENTAR

Jannike Kihlberg: Att jobba med i stället för mot naturen ger många vinster

Lomma är ett exempel på kommun som jobbar med naturbaserade lösningar för att stävja effekterna av klimatkrisen. På bilden syns en anlagd våtmark.
Lomma är ett exempel på kommun som jobbar med naturbaserade lösningar för att stävja effekterna av klimatkrisen. På bilden syns en anlagd våtmark. Foto: Anders Hansson

Att ta vara på naturens förmåga att ta hand om utsläpp eller skydda mot klimatförändring kan ge stora vinster. Det är ofta inte bara billigare och mer effektivt än rent tekniska ”hårda” lösningar, de kan ge bättre hälsa och få människor och djur att trivas bättre.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Att jobba med naturen för att hitta lösningar som gynnar miljö och klimat kan verka självklart, men så har det inte alltid varit. Ofta har lösningen på ett problem som havsnivåhöjning eller översvämningsskydd varit att bygga murar eller andra hårda konstruktioner. Många gånger har det lett till nya problem, eller att problem bara flyttats en bit bort.

Men på senare år har tekniska lösningar alltmer ersatts av så kallade ”naturbaserade lösningar” som bygger på principen att jobba med naturen och lyfts allt oftare i vetenskapliga rapporter i samband med klimatförändringen.

Mark, växter och hav har en stor förmåga att binda koldioxid, att hjälpa till och utveckla den förmågan är ofta relativt billiga och effektiva metoder. Samtidigt kan de användas för att skydda mot de effekter som klimatkrisen redan har lett till, eller kommer att leda till. Naturliga lösningar ger också många andra vinster, inte minst viktigt är att de bidrar till att värna den biologiska mångfalden. Överlag blir det oftast trevligare miljöer som både människor och djur trivs i.

En anlagd våtmark ger inte bara skydd mot översvämningar i samband med skyfall, de kan även locka insekter, fåglar och kräldjur samtidigt som de blir ett vackert område att vara i för människor.

I stadsmiljöer är gröna ytor extremt viktiga och har många funktioner. De kan fungera som buffert och minska risken för översvämningar efter skyfall, de ger bättre luft och träd hjälper till att sänka temperaturen vid värmeböljor.

Enligt studier som har gjorts i USA kan tätt befolkade områden i stadsmiljö ha temperaturer som ligger flera grader högre än närliggande områden med mer gröna ytor, det gäller särskilt under sommaren. Sådana faktorer är viktiga i en allt varmare värld.

Trevligare, säkrare, mer hälsosamt, vackrare - det finns många vinster med att arbeta med naturen i stället för att arbeta emot den som vi så länge har gjort.

Läs mer:

Så ska Stockholms natur fånga upp mer koldioxid

Så tar Lomma naturen till hjälp mot klimathotet

Ämnen i artikeln

Klimatet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt