Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/johan-nilsson-miljontals-manniskor-i-europa-har-inte-nagot-skydd-alls/

VETENSKAP

Johan Nilsson: Miljontals människor i Europa har inte något skydd alls

En covidsjuk patient transporteras från sjukhuset i nederländska Rotterdam till Tyskland.
En covidsjuk patient transporteras från sjukhuset i nederländska Rotterdam till Tyskland. Foto: Phil Nijhuis/ANP/AFP

Den fjärde vågen slår med full kraft mot Europa. Belgien, Nederländerna, Danmark och Norge – i alla dessa länder har smittspridningen ökat drastiskt, trots att en stor andel av befolkningen är vaccinerad. Varför är det så? Och kommer Sverige också att få en fjärde våg?

DN:s vetenskapsreporter Johan Nilsson svarar på sex frågor om smittan.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

1. Varför ökar smittan i många europeiska länder, trots att många är fullvaccinerade?

De vacciner som används skyddar framför allt mot svår sjukdom. Skyddseffekten är dock inte 100 procent och avtar dessutom med tiden. Det innebär att ett antal kommer att bli infekterade, trots vaccin, och föra smittan vidare till andra, även om de själva (oftast) inte blir lika svårt sjuka. Därutöver innebär en vaccinationstäckning på 70 procent, att 30 procent inte är vaccinerade. Det finns alltså miljontals människor i Europa som inte har något skydd alls, även i länder med hög vaccinationstäckning. Dessutom är det deltavarianten som dominerar smittspridningen nu. Den är minst 50 procent mer smittsam än den tidigare varianten. Det innebär att en mycket hög andel av befolkningen måste vara immun, för att smittspridningen ska avta. Vissa forskare menar att en så kallad flockimmunitet kanske till och med är omöjlig att uppnå, med tanke på den här virusvariantens smittsamhet.

2. Stämmer det att länder som tidigare drabbades särskilt hårt av viruset har lägre smittspridning nu?

Spanien, Italien och Sverige – som alla drabbades svårt i början – har nu en förhållandevis låg smittspridning. Å andra sidan drabbades även exempelvis Belgien hårt tidigare, men Belgien är ett betydligt mer tättbefolkat land än Sverige vilket kan ha betydelse. Belgien, och andra länder, har också större kluster av ovaccinerade, jämfört med Sverige där vaccinationstäckningen är förhållandevis ”jämn”.

3. Finns det något samband med de olika vacciner länderna använt?

Nej, inte enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström och inte inom EU, i alla fall. I EU har samma typ av vaccin dominerat, det vill säga de så kallade mRNA-vacciner som produceras av företagen Pfizer-Biontech samt Moderna. Många länder, däribland Sverige, men framför allt Storbritannien, har även använt Astra Zenecas vaccin som har en något sämre skyddseffekt än andra vacciner. Inför den tredje dosen är detta vaccin inte aktuellt längre.

4. Stiger dödstalen i samma takt som antalet smittade?

Nej, eftersom smittan framför allt rör sig bland yngre, ovaccinerade, personer. Men en ökad smittspridning innebär nästan per automatik också ett ökat antal dödsfall, eftersom ”trycket” mot de gamla och sköra ökar. Risken för att en äldre person ska bli svårt sjuk och dö ökar, oavsett om han eller hon är vaccinerad eller inte, eftersom skyddseffekten av vaccinerna inte är 100 procent och avtar med tiden.

5. Vilka grupper är det som drabbas?

Det är framför allt bland personer yngre än 65 år som smittas just nu, eftersom en större andel av dessa är ovaccinerade, men de som drabbas av svår sjukdom och riskerar att dö av viruset, är desamma som förut. Det vill säga gamla och personer med andra sjukdomar. Ålder är fortfarande den största riskfaktorn för svår covid-19.

6. Kommer samma sak att hända i Sverige?

Smittspridningen i Sverige har ökat den senaste tiden i vissa regioner, som i Skåne. Antalet som insjuknar är dock fortfarande förhållandevis litet jämfört med många andra länder. De flesta forskare tror att smittspridningen i Sverige kommer att fortsätta öka, i takt med att vintern kommer. Hur stor denna ökning kommer att bli är forskarna inte lika överens om. En del tror att vi kommer att få se samma utveckling som i andra länder, medan andra gissar på en mer måttlig ökning. Det som talar för en mindre ökning, är det faktum att många i Sverige redan haft en naturlig infektion. Ett annat argument är att ökningen i så fall redan borde ha skett. De som tror på en kraftig ökning, däremot, pekar på deltavariantens större smittsamhet och det faktum att smittan ökar överallt annars, även i länder med många vaccinerade och som drabbats hårt tidigare under pandemin.

Läs mer:

Nytt läge i Europa: Smittan slår hårt även mot länder där många är vaccinerade

”En tidsfråga innan någon blir skjuten”

Protesterna mot covidrestriktioner växer i Europa

Giesecke: Inte samma smittspridning som i andra länder

Allt fler patienter på iva fullvaccinerade

Ämnen i artikeln

Vaccination

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt