Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/karin-bojs-vagor-knackte-europas-gamla-bondekultur/

VETENSKAP | KRÖNIKA

Karin Bojs: Vågor knäckte Europas gamla bondekultur

Skelett från offer för en tsunami efter vulkanutbrottet i Thera i Egeiska havet för 3 600 år sedan, funnet vid utgrävningar i Çeşme-Bağlararası vid kusten utanför nuvarande staden Izmir i Turkiet.
Skelett från offer för en tsunami efter vulkanutbrottet i Thera i Egeiska havet för 3 600 år sedan, funnet vid utgrävningar i Çeşme-Bağlararası vid kusten utanför nuvarande staden Izmir i Turkiet. Foto: Vasıf Şahoğlu/PNAS

En man och en hund i nuvarande Turkiet är de första påträffade dödsoffren från vulkanen Thera – ett av de största utbrotten i hela mänsklighetens historia.

De dog av vågorna från en tsunami som inträffade för 3 600 år sedan, men först nu har mannen och hunden blivit ordentligt undersökta.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Thera var en ö i Egeiska havet, lite norr om Kreta, som låg i centrum av den minoiska kulturen. Minoerna var en sjöfartskultur vars mest kända lämningar ligger på Kreta. Men det fanns minoiska bosättningar runtom på öarna i Egeiska havet, och även längs kusterna i det som nu är turkiska fastlandet.

På Kreta har utgrävningar bland annat rekonstruerat palatset (eller templet) i Knossos som hade över tusen rum och rymde en mängd konstföremål och magnifika fresker. Avbildningarna föreställer bland annat kvinnor som akrobatiskt hoppar över tjurar och andra kvinnogestalter vilka har tolkats som gudinnor.

Baserat på bildkonsten har en del forskare dragit slutsatsen att den minoiska kulturen var förhållandevis fredlig och jämställd med stort utrymme för kvinnor.

Till skillnad från den kultur som senare tog över – den mykenska.

Mykenerna var krigiska av sig, de anlände till grekiska fastlandet med hästdragna stridsvagnar. De utvecklade ett skriftspråk, linear B, som forskare lyckades dechiffrera i mitten av 1950-talet, och då visade att det var en tidig form av grekiska.

Minoerna hade också ett skriftspråk, som kallas linear A, men det har ingen hittills lyckats dechiffrera.

Dna-analyser har den senaste tiden kunnat bekräfta vad en del arkeologer och lingvister länge har misstänkt:

Minoerna bestod helt och hållet av den gamla bondebefolkning som hade dominerat i Europa i flera tusen år innan indoeuropéerna tog över.

Mykenerna däremot var ett resultat av ny invandring – särskilt manlig sådan – med ursprung på stäpperna i nuvarande Ryssland. De talade ett indoeuropeiskt språk, som alltså var en tidig form av grekiska, och hade med sig hela paketet av indoeuropeisk kultur med starkt fokus på fädernelinjer, söner och manlig makt.

För omkring 3 400 år sedan intog mykenerna Kreta och knäckte minoerna. Därmed föll den sista betydande utposten för Europas gamla bondekultur.

Att mykenerna kunde knäcka minoerna berodde dels på att de hade hunnit lära upp sig inom sjöfart. Mykenerna var ju ursprungligen en stäppkultur, när de först kom till nuvarande Grekland var de bra på hästar men inte på båtar.

Men vulkanutbrottet på Thera hade troligen också avgörande betydelse eftersom minoerna hade blivit försvagade.

I veckans nummer av amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift PNAS publicerar en turkisk forskargrupp en rad nya detaljer om utbrottet. De har undersökt Çeşme-Bağlararası som ligger vid kusten utanför nuvarande staden Izmir.

Mest spektakulärt är att de har hittat de första dödsoffren som över huvud taget är kända från hela Therautbrottet. En man och en hund blev begravda när murar rasade i samband med en tsunami. Överlevande människor försökte göra räddningsinsatser och gräva i rasmassorna, men mannen och hunden låg för djupt ner för att kunna räddas.

Forskargruppen har använt flera naturvetenskapliga metoder och kan visa – nästan timme för timme – hur katastrofen utvecklades.

Först kom det första och största vulkanutbrottet, som följdes av en kraftig tsunami i tre omgångar. Bara ett par dygn därefter kom ett nytt utbrott, följt av ytterligare en kraftig tsunami.

Själva vulkanutbrottet och dess utkastningar av aska och stoft lär ha förmörkat solen, kylt ner klimatet och försvårat jordbruk i ett par år framåt. Vilket drabbade alla, i synnerhet de som bodde i närheten men också folk mycket längre bort.

Tsunamierna däremot bör ha drabbat den sjöburna minoiska kulturen särskilt hårt, eftersom deras hamnanläggningar slogs sönder.

Inte konstigt att Europas sista högstående bondekultur blev kraftigt försvagad. Och därmed ett lätt offer för den mykenska – alltså den indoeuropeiska – invasionen.

Läs mer:

Karin Bojs: Brokig bonusfamilj från bondestenåldern

Karin Bojs: Då uppstod konsten att rida på hästar

Karin Bojs: När manliga klaner tog över Europa

Ämnen i artikeln

Turkiet
Dna

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt